Otvoren Energetski centar Bračak

Ministar Dobrović: Nismo otvorili samo zgradu u kojoj će se nešto raditi, već smo otvorili knjigu budućnosti Hrvatske

Objavljeno: 17.03.2017. zagorjeinternational

Prigodnom svečanošću, otvoren je Energetski centar Bračak, prvi takav centar u Hrvatskoj, a prema planu, u budućnosti i centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe. Centar je smješten u obnovljenom dvorcu Bračak, nekada u vlasništvu obitelji Kulmer. Nakon što su bolničke ordinacije iz njega premještene u novu zgradu Opće bolnice Zabok, dvorac je propadao, no investicijom od 24 milijuna kuna, ponovno mu je vraćen život, ovog puta kao Energetskom centru. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je u projekt, temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske, uz potporu devet hrvatskih županija i Grada Zagreba, 21 milijun kuna, dok su tri milijuna kuna činila sredstva iz EU fondova. Projekt je pokrenut prije šest godina, a radovi na dvorcu trajali su godinu i pol.

Zaštićeno kulturno dobro

Kako je dvorac Bračak zaštićeno kulturno dobro, a trebalo ga je rekonstruirati po niskoenergetskim standardima, puno je vremena uloženo u potrebne projekte i dokumentaciju. Sada nakon obnove, Energetski centar Bračak ima 1.590 kvadratnih metara korisne površine na četiri etaže. U podrumu je kotlovnica na biomasu, koja služi za potrebe grijanja. Dvorac je toplinski izoliran, s novom energetski učinkovitom stolarijom. Mikrogeneracijski plinski uređaj zadovoljava potrebe tople vode, a ujedno proizvodi i električnu energiju. Za hlađenje i ventilaciju instaliran je VRV uređaj, s visokoučinkovitim izmjenjivačem topline. Nadzor sustava vrši se daljinskim očitovanjem potrošnje i prikupljanjem podataka. Za održavanje zelenih površina i potrebu ispiranja sanitarnih čvorova, koristi se rezervoar s kišnicom. Ovdje se nalazi edukacijski centar za stručnjake iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, uredi Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, u kojima radi 20-ak zaposlenih i u kojima se trenutno radi na brojnim projektima, od zapadnog Kosova do središnje Irske. Na drugom katu nalazi se Poduzetnički inkubator za mlade tvrtke. Tu će tvrtke moći boraviti do tri godine i tako nesmetano raditi na svom razvoju. Ovdje će dolaziti stručnjaci i studenti iz Europe i svijeta, koji će zajedno s domaćim stručnjacima raditi na raznim projektima i učiti. U potkrovlju je tako za goste napravljen i apartman, u kojem mogu boraviti kraće vrijeme kad dođu u Energetski centar. Kad bude u punoj funkciji, u Centru će raditi 40-ak ljudi.

Najpametnija zgrada u RH

Na svečanom otvaranju okupili su se brojni uzvanici. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek zahvalio se svima koji su zaslužni da je projekt proveden jer je na taj način, kako je rekao, očuvan važan spomenik i kuća važna za povijest zagorskog zdravstva. Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac rekao je kako je ovo spektakularna zgrada, a ovdje je zbog ljudi, zbog projekta koji provode i postaju svakodnevica. Domac je dodao kako su ovdje instalirani sustavi koji omogućuju upravljanje svim projektima koji se provode. Keith Richards, čelni čovjek britanske agencije TV Energy, govorio je u ime Europskog udruženja energetskih regija i energetskih agencija. Pohvalio je suradnju koju REGEA ima s drugim agencijama te napomenuo da je pokrenula mnoge stvari, ali i provela najviše projekata na terenu, što je najteže. I v.d. ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić pohvalio je projekt jer je samoodrživ i zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar s ponosom je istaknuo kako je ovo danas najpametnija zgrada u Hrvatskoj.
– Tehnologija iz 21. stoljeća spasila je dvorac iz 19. stoljeća. Imamo mlade kvalitetne stručnjake koji mogu odgovoriti svakom izazovu. Već danas nam dolaze europske agencije pogledati što mi to radimo, a nas čekaju novi energetski projekti – rekao je župan Kolar, također upućujući zahvalu svima koji su pomogli da se projekt realizira i dodajući da će se park uz dvorac hortikulturno urediti kroz neko vrijeme.
Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je da otvaranjem ovog Energetskog centra počinje borba za ostvarenje njegove misije te poručio da će u Centar u svom radu u njemu imati saveznika.
– Otvaranjem Energetskog centra Bračak ne otvaramo samo zgradu u kojoj će se nešto raditi, nego otvaramo knjigu budućnosti naše Hrvatske. U stvarnosti ovog prelijepog dvorca obitelji Kulmer iz 1887. godine, danas možemo vidjeti viziju Hrvatske trećeg tisućljeća. To je vizija Hrvatske koja uključuje sve njezine potencijale, počevši od ljudi do kulturne i svake druge baštine. Niskougljično društvo, bazirano na zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije, nema alternativu. Zemlje koje to shvaćaju, danas su najrazvijenije i najuspješnije zemlje. Takvom ja vidim našu Hrvatsku i učinit ću sve što mogu da ona to postane – rekao je ministar Dobrović.
Simboličnim razvezivanjem vrpce, Centar su zajednički otvorili ministar Dobrović, župan Kolar te ravnatelji Majdandžić i Domac. Svi uzvanici zatim su imali priliku razgledati prostore Centra i uvjeriti se kako je prije nekoliko godina napušteni dvorac, danas postao funkcionalni prostor, uređen na najsuvremeniji način.



DODATNI ENERGETSKI SADRŽAJI UZ NOVI CENTAR

U rad puštena punionica za električna vozila

U sklopu svečanog otvorenja Energetskog centra Bračak, Hrvatska elektroprivreda je u trajni rad pustila ELEN punionicu za električna vozila. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje su Krapinsko – zagorska županija i Opća bolnica Zabok dali pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zabok. Na ELEN punionici kod dvorca Bračak, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila na priključcima mod3 tipe2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koju vlasnici električnih vozila u Hrvatskoj mogu dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected].
HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica, u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U Zagrebu se nalazi ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama, za koju je dizajnerski tim prošlog tjedna dobio prestižnu dizajnersku nagradu iF DESIGN AWARD 2017. HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga projekt elektromobilnosti razvija u ravnopravnom partnerstvu sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba