Page 11 - ZI Broj 123
P. 11
islav Vranić, Matijin mentor i profesor u
Srednjoj školi Zabok:

Televizija je popularizirala
kuhanje, pa sve više
srednjoškolaca upisuje taj smjer

Talent se vidi na prvu, već po tome sivali oni koji su imali loše ocjene, Što je tvoj specijalitet? dana u Sisku i jedan dan u Zagrebu,
kako kuhar hoda po kuhinji. U ali u zadnjih nekoliko godina situ- Nisam ga još otkrio. stekao sam nove prijatelje i upoznao
Matiji sam odmah vidio nebrušeni acija se promijenila, pa djeca sve neke jako dobre chefove iz Hrvatske.
dijamant s mnogo potencijala. više taj smjer upisuju zbog ljubavi Kako ti je bilo sudjelovati na Učili su nas i dali jako dobre smjer-
Zahvaljujući njegovoj motivi- prema kuhanju. S jedne strane, to natjecanju METRO Junior Top Chef? nice za daljnji razvoj i kako formirati
ranosti i vještinama, siguran sam je zato što su uspješni kuhari dobro To je bilo super iskustvo, bili smo tri vlastiti stil u budućnosti.
da će se uskoro pretvoriti u vrhun- plaćeni i vrlo lako pronalaze posao
skog kuhara i da ga čeka svjetla nakon završetka obrazovanja, no
budućnost, neovisno o tome hoće mislim da je puno važniju ulogu
li ostati u Hrvatskoj ili otići u ino- odigrala televizija, koja je popular-
zemstvo. izirala kulinarske emisije i u djeci
Naime, prije su kuharski smjer upi- probudila neke nove interese.

Od čega se zapravo sastoji natjecanje?
Sučeljavanje je najprije bilo u Za-
grebu. Nismo znali koje ćemo namir-
nice dobiti i to je bio najveći prob-
lem. Dobili smo lungić, mrkvu i rižu
i od toga morali pripremiti svoje jelo,
koje je odlučivalo o prolasku dalje.
Troje kandidata iz Kastva i troje iz
Zagreba, među kojima sam bio i ja,
dobilo je trodnevnu edukaciju prije
sučeljavanja u finalu, gdje su nas vrs-
ni kuhari učili o kruhu, brašnu, tjest-
enini... Mentori Ante Udovičić, Ne-
nad Kukurin i Mario Mihelj također bi
nam svako prijepodne držali preda-
vanje. Upravo su nam oni u završnici
natjecanja zadali jela koje je svatko
od nas šestero natjecatelja morao
pripremiti, s time da smo morali do-
dati neki svoj tajni sastojak. Dobili
smo zadatak pripremiti za predjelo
carpaccio, salatu i tartar od brancina,
za glavno jelo pačja prsa i za desert
rustikalnu pitu od jabuka.

Zagorje International nastavak na sljedećoj stranici

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16