Page 8 - ZI Broj 54/2015
P. 8
lje sunca, ali i kiša u pravo vrijeme, ove su godine, za razliku od lani,
pogodovale vinovoj lozi

Zagorci će ove godine

s berbom početi već

krajem kolovoza

Iz zagorske Savjetodavne službe preporučuju još samo tretiranja protiv botritisa na kasnijim
sortama, jer je karenca 21, odnosno 28 dana

Mladen Mandić Rukovoditeljica zagorske Savjetodavne službe Štefanija Bitno je da se poštuje
Lovrenčić: karenca
[email protected]
„S izmjerama šećera krećemo tek Što Zagorci mogu očekivati od
Berbe u zagorskim vinogradima ovogodišnje berbe i što još trebaju
kod onih najranijih sorti trebala idućeg tjedna“ obaviti kako bi grožđe za berbu
bi započeti već krajem kolovoza ostalo što zdravije, Gal je rekao
ili početkom rujna. Naime, prema Rukovoditeljica Poljoprivredne savjetodavne kako u razvojnom stadiju početka
zbroju srednjih dnevnih temperatura službe Krapinsko – zagorske županije Štefanija zriobe grožđa tj. mekšanje bobica
većih od 10ºC, mjereno od početka Lovrenčić, rekla nam je kako će Savjetodavna i početak promjene boje ili “šara”,
travnja do 7. kolovoza ove godine, služba s izmjerama šećera u grožđu kre- struka preporučuje obaviti preven-
sumirano je 1.007ºC, što je gotovo nuti tek idućeg tjedna. - Svi govore kako će tivnu zaštitu protiv jače pojave sive
150°C više nego u istom razdoblju ovogodišnja berba biti ranija od prosjeka, no plijesni (Botrytis cinerea).
prethodne 2014. sezone. Ako se o tome je zasad još uvijek preuranjeno gov- – Ranije vinske sorte već je trebalo
sličan trend nastavi i dalje, zadnjih oriti. Sve zavisi kakvo će biti vrijeme do kraja tretirati, a nakon kiša koje su pale u
dana kolovoza ili početkom rujna kolovoza i tijekom rujna. Dosad je grožđe nekoliko posljednjih dana, primjenu
već očekujemo početak berbe vrlo zdravo i po svemu sudeći, za razliku od lani, botricida preporučujemo samo na
ranih vinskih sorata – primjerice sorti kad je zbog velikih kiša te bolesti i truljenja vinskim sortama koje kasnije dozri-
Rizvanac, Muškat otonel, Sauvignon, grožđa, berba morala krenuti s manjim pos- jevaju. Savjetujemo tretirati samo
Chardonnay ili portugisca – rekao totkom šećera i većim kiselinama, ove godine zonu u kojoj se nalaz grožđe. Bitno
nam je viši stručni savjetnik u Savje- vino bi trebalo biti natprosječne kakvoće, re- je da se ispoštuje karenca tj. naj-
todavnoj službi Krapinsko – zagorske kla nam je Štefanija Lovrenčić. (mlm) manji broj dana koji mora proći od
županije Georg Gal.
Zagorje International
8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13