Page 17 - ZI Broj 128
P. 17
žana javna rasprava na temu kurikularnih promjena
Gospodarski sektor treba se aktivnije
uključiti u izradu kurikuluma i njegovu
provedbu proz praksu i obrazovanje
Jelena Jazbec tržištu rada i omogućuju zapošljivost. kuluma na internetskim stranicama Davor Pleško, predsjednik Obrtničke
[email protected] Kao posebna prednost novog kuri- (www.mzos.hr) kako bi dali svoje komore KZŽ, Mirjana Jurman, pred-
kuluma istaknuta je vertikalna i argumentirane prijedloge i komen- stojnica HZZ Područnog ureda
Povodom obilježavanja Europ- horizontalna prohodnost između tare za izradu što kvalitetnijeg doku- Krapina te predstavnici obrazovnih
skog tjedna, u Termama Tuhelj sektora i programa unutar sustava menta. Javnoj raspravi i predavanju i zdravstvenih ustanova, gospodar-
je održana javna rasprava na temu strukovnog obrazovanja, što će prisustvovali su Jasna Petek, zamjen- skog sektora te članovi Partnerskog
“Kurikularne promjene u Republici omogućavati programi osposoblja- ica župana za društvene djelatnosti, vijeća za tržište rada KZŽ.
Hrvatskoj – prilagodba potrebama vanja i usavršavanja, prekvalifikacije
tržišta rada”. i dokvalifikacije u skladu s potre-
bama tržišta rada i osobnim intere-
Razvijanje vještina sima. Raspravom među uzvanicima
zaključeno je kako se gospodarski
Raspravu na ovu aktualnu temu or- sektor treba aktivnije uključiti u izra-
ganizirala je Krapinsko - zagorska du kurikuluma, ali i provedbu njegov-
županija u suradnji sa Zagorskom raz- ih smjernica kroz praktični rad i obra-
vojnom agencijom, kako bi ključne zovanje učenika.
dionike informirala o budućim prom-
jenama u obrazovnom sustavu, s na- Javno savjetovanje
glaskom na strukovno obrazovanje.
Mirela Lekić, šefica Odjela za ob- Eksperimentalno uvođenje novog
razovanje, razvoj ljudskih potenci- kurikuluma u neke škole u dijelu
jala i informacijski sustav Hrvatske općih programa moguće je od
obrtničke komore, održala je prezen- sljedeće školske godine, dok za stru-
taciju u kojoj je govorila o vrijednos- kovno obrazovanje najprije treba iz-
tima, ciljevima i načelima strukovnog raditi prijedloge sektorskih kurikulu-
obrazovanja koji su dio novog kuri- ma i strukovnih kurikuluma za svaki
kuluma te je istaknula važnost razvi- sektor. Svi zainteresirani pozvani su
janja vještina koje su relevantne na na javno savjetovanje o nacrtu kuri-
Čak osam zagorskih restorana među prvih 20 naj restorana
središnje Hrvatske
Najbolje plasirana “Villa Magdalena”,
druga na regionalnoj listi kategorija, te chefu Rudolfu Štefanu.
U kategoriji središnje Hrvatske, prvo
Uzagrebačkom hotelu “Espla- mjesto je, kao i prijašnjih godina,
nade”, proglašeni su najbolji osvojila “Mala hiža” iz Mačkovca
restorani i chefovi Hrvatske po iz- pokraj Čakovca. Među zagorskim
boru Dobrih restorana. Radi se o restoranima, najbolje se plasirala
projektu Jutarnjeg lista i Vinarta, “Villa Magdalena” iz Krapinskih
koji se već petu godinu zaredom Toplica, koja je zauzela drugo mjes-
provodi kao jedini ovakav izbor u to. Krapinski “Vuglec Breg” zauzeo
Hrvatskoj. Ove je godine, prema je četvrto mjesto, “Academia” iz
svim kriterijima, prvi put u pet Marije Bistrice sedmo mjesto, “Dvo-
godina Dobrih restorana, jedan rac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica
restoran i njegov vlasnik te glavni deseto mjesto, “Grešna Gorica” iz
chef osvojio naslov pobjednika kao Desinića 12. mjesto, “Kozjak” iz Sve-
najbolji restoran Dalmacije, na- tog Križa Začretja 13. mjesto, “Vinski
jbolji restoran Hrvatske te najbolji vrh” iz Hrašćine 17. mjesto i “Zelen-
chef godine. Radi se o šibenskom jak” iz Kumrovca 19. mjesto. (jj)
restoranu “Pelegrini”, koji je i prošle
godine bio pobjednik prvih dviju
Zagorje International 17
Gospodarski sektor treba se aktivnije
uključiti u izradu kurikuluma i njegovu
provedbu proz praksu i obrazovanje
Jelena Jazbec tržištu rada i omogućuju zapošljivost. kuluma na internetskim stranicama Davor Pleško, predsjednik Obrtničke
[email protected] Kao posebna prednost novog kuri- (www.mzos.hr) kako bi dali svoje komore KZŽ, Mirjana Jurman, pred-
kuluma istaknuta je vertikalna i argumentirane prijedloge i komen- stojnica HZZ Područnog ureda
Povodom obilježavanja Europ- horizontalna prohodnost između tare za izradu što kvalitetnijeg doku- Krapina te predstavnici obrazovnih
skog tjedna, u Termama Tuhelj sektora i programa unutar sustava menta. Javnoj raspravi i predavanju i zdravstvenih ustanova, gospodar-
je održana javna rasprava na temu strukovnog obrazovanja, što će prisustvovali su Jasna Petek, zamjen- skog sektora te članovi Partnerskog
“Kurikularne promjene u Republici omogućavati programi osposoblja- ica župana za društvene djelatnosti, vijeća za tržište rada KZŽ.
Hrvatskoj – prilagodba potrebama vanja i usavršavanja, prekvalifikacije
tržišta rada”. i dokvalifikacije u skladu s potre-
bama tržišta rada i osobnim intere-
Razvijanje vještina sima. Raspravom među uzvanicima
zaključeno je kako se gospodarski
Raspravu na ovu aktualnu temu or- sektor treba aktivnije uključiti u izra-
ganizirala je Krapinsko - zagorska du kurikuluma, ali i provedbu njegov-
županija u suradnji sa Zagorskom raz- ih smjernica kroz praktični rad i obra-
vojnom agencijom, kako bi ključne zovanje učenika.
dionike informirala o budućim prom-
jenama u obrazovnom sustavu, s na- Javno savjetovanje
glaskom na strukovno obrazovanje.
Mirela Lekić, šefica Odjela za ob- Eksperimentalno uvođenje novog
razovanje, razvoj ljudskih potenci- kurikuluma u neke škole u dijelu
jala i informacijski sustav Hrvatske općih programa moguće je od
obrtničke komore, održala je prezen- sljedeće školske godine, dok za stru-
taciju u kojoj je govorila o vrijednos- kovno obrazovanje najprije treba iz-
tima, ciljevima i načelima strukovnog raditi prijedloge sektorskih kurikulu-
obrazovanja koji su dio novog kuri- ma i strukovnih kurikuluma za svaki
kuluma te je istaknula važnost razvi- sektor. Svi zainteresirani pozvani su
janja vještina koje su relevantne na na javno savjetovanje o nacrtu kuri-
Čak osam zagorskih restorana među prvih 20 naj restorana
središnje Hrvatske
Najbolje plasirana “Villa Magdalena”,
druga na regionalnoj listi kategorija, te chefu Rudolfu Štefanu.
U kategoriji središnje Hrvatske, prvo
Uzagrebačkom hotelu “Espla- mjesto je, kao i prijašnjih godina,
nade”, proglašeni su najbolji osvojila “Mala hiža” iz Mačkovca
restorani i chefovi Hrvatske po iz- pokraj Čakovca. Među zagorskim
boru Dobrih restorana. Radi se o restoranima, najbolje se plasirala
projektu Jutarnjeg lista i Vinarta, “Villa Magdalena” iz Krapinskih
koji se već petu godinu zaredom Toplica, koja je zauzela drugo mjes-
provodi kao jedini ovakav izbor u to. Krapinski “Vuglec Breg” zauzeo
Hrvatskoj. Ove je godine, prema je četvrto mjesto, “Academia” iz
svim kriterijima, prvi put u pet Marije Bistrice sedmo mjesto, “Dvo-
godina Dobrih restorana, jedan rac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica
restoran i njegov vlasnik te glavni deseto mjesto, “Grešna Gorica” iz
chef osvojio naslov pobjednika kao Desinića 12. mjesto, “Kozjak” iz Sve-
najbolji restoran Dalmacije, na- tog Križa Začretja 13. mjesto, “Vinski
jbolji restoran Hrvatske te najbolji vrh” iz Hrašćine 17. mjesto i “Zelen-
chef godine. Radi se o šibenskom jak” iz Kumrovca 19. mjesto. (jj)
restoranu “Pelegrini”, koji je i prošle
godine bio pobjednik prvih dviju
Zagorje International 17

