Page 17 - ZI Broj 159
P. 17
učni žiri: Vlasnik Grešne gorice Damir Podboj:

Pobjednika su odlučivale Tajna je skrivena u recepturi
tek nijanse
naših baka

Dobitnik ovogodišnje Zlatne buče dobro su ovladale tehniku izrade
i vlasnik Grešne gorice Damir Pod- bučnice i radi li je moja supruga
boj rekao nam je kako je tajna ili netko drugi, uvijek će ispasti vr-
pobjedničke bučnice u recepturi hunska. Isto tako, kad i nije sezona
njegovih baka i mame, koju su buča, u našoj će kuhinji biti vrhunski
uspješno prenijele na njegovu su- biti pripremljeni štrukli, gibanice ili
prugu Jasnu i ostale kuharice u bilo kakav drugi tradicijski zagorski
Grešnoj gorici. kolač – rekao nam je vlasnik Grešne
- Sve naše kuharice u Grešnoj gorici gorice Damir Podboj. (mlm)

Članovi žirija koji su ove godine odlučivale tek nijanse u izgledu, boji,
ocjenjivali bučnice bili su predsjed- pečenju, količini masnoća, a pose-
nik žirija Zdravko Klanjčić - vlasnik bice u odnosu količine buče i sira u
restorana Rody i zamjenik pred- smjesi.
sjednika Ceha ugostitelja Krapinsko – U smjesi mora biti puno više buče
– zagorske županije, Draženka Grah nego sira i buča mora domini-
– savjetnica u Zagorskoj razvojnoj rati kako bi se osjetio njezin okus.
agenciji za promicanje regionalnog Preporučujemo svim ugostiteljima
razvoja, koja je već poslijepodne da bučnicu rade isključivo tijekom
morala na državno natjecanje u ljetnih i ranih jesenskih dana, kad je
Veliku Goricu u traktorskoj vožnji, te sezona buče, jer bučnica s bučama
Andreja Arlavi – voditeljica Dvorca zamrznutim u škrinji, se ipak ne
Miljana. Oni su posebno istakli može mjeriti s onom od svježih buča
kako su ove godine imali izuzetno – rekla nam je članica žirija Andreja
težak zadatak, i o pobjedniku su Arlavi. (mlm)

Turističke zajednice Zvonko Škreblin, proizvoda, sireva, meda, bučinog ulja,
načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrn- bučinih koštica, oraha, suhomesnatih
ja te u ime zagorske Turističke zajed- proizvoda te suvenira, a prezentirani
nice Ksenija Tomić. su i neki od tradicionalnih zagorskih
Svi su oni istakli kako je kontinen- zanata te igraonice za djecu. Za do-
talni turizam posebno prepoznatljiv bro raspoloženje za sve posjetitelje
po gastronomskim delicijama poput pobrinuli su se Tamburaška i pjevačka
bučnice, štrukli ili zagorske purice te sekcija KUD-a Horvatska, Desinićke
po svojim vinima. Na manifestaciji mažoretkinje i grupa “Za kaj”, a
su sa svojim tradicionalnim proiz- pucnjevima iz kubure u nekoliko se
vodima sudjelovali i proizvođači navrata oglasilo i domaće Kuburaško
domaćih tradicijskih jela - mliječnih društvo Sv. Martin.

Zagorje International 17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22