Page 9 - ZI Broj 70/2015
P. 9
Recept za tortu Čokoladna strast

Interslast dobinice (u sredini Nikolina Lončar) Nikolina Lončar otkrila nam je re- lješnjakom potrebno je 16 grama
cept za tortu s kojom je pobjedila želatine, 270 grama vrhnja od 35
na ovogodišnjem natjecanju Pasty posto masnoće, 100 grama meda,
queen. 450 grama lješnjaka, 450 grama
- Za biskvit trebamo 720 grama badema, 1600 grama vrhnja za
bjelanjaka, 750 grama šećera, 480 šlag.
grama žumanjka i 210 grama ka- - Bademe i lješnjake lagano popržiti,
kaoa. Od bjelanjaka tučemo snijeg ohladiti i usitniti. Namočenu
,dodajemo postepeno šećer , a kad želatinu dodamo u zagrijano vrhnje,
se snijeg stvrdne, dodamo žumanjke otopimo dodamo med i mljevene
i nakraju lagano umiješamo kakao. bademe te lješnjake. Ohladimo na
Pečemo u pećnici na 170 stupnjeva, 35 stupnjeva te lagano dodajemo
kaže Nikolina. žlicu po žlicu tučenog vrhnja i po-
Za čokoladni mousse je potrebno tom ohladimo. Dobar tek!
120 grama šećera, 200 grama
žumanjka, 800 grama mliječne
kuverture od 36 posto, 300 grama
tamne kuverture od 64 posto i 900
grama vrhnja za šlag.
- Jaja izmiješati sa šećerom i kuhati
na 85 stupnjeva , dodati čokoladu
i ohladiti do 45 stupnjeva i lagano
pomiješati sa tučenim vrhnjem.
Za parfe kremu s bademom i

finese u slastičarstvu, a sada imam kojem su pravo sudjelovanja osim
više od tri mjeseca da ih dovedem učenika tih škola imali i juniori -
na još višu razinu. Drago mi je što slastičari do 23 godine starosti, a
se kao kuhar imam priliku boriti pobijedila je Obrtnička škola iz Ko-
s najboljim slastičarima u svijetu, privnice.
zaključila je Nikolina, koja nam je
cima, bitan je i desert. Naše zagorske Slovenije, Bosne i Hercegovine na upit koju bi ona hrvatsku slasticu
štrukle, bučnicu i ostale slastice go- te Srbije, a s tortom “Čokoladna zaštitila, iznenađujuće i bez mnogo
dinama ozbiljno promoviramo, jer strast” pobijedila je Nikolina Lončar razmišljanja rekla - štrukle.
logično je da svaki turist želi pro- iz Koprivnice, inače šefica kuhinje
bati autohtonu hranu. Sa zaštitom koprivničkog Hotela Zlatan, koja je Uspjeh Zagoraca Nikolina Lončar kod
zagorskih štrukli došli vrlo daleko već deset godina i reprezentativka ukrašavanja pobjedničke
- nakon zaštite na nacionalnoj ra- Hrvatske. Zagorje su na natjecanju predstavljali
zini, očekujemo i zaštitu na razini EU, - Torta je čokoladna, s kremom od slastičari iz Hotela Bluesun, Marija torte Čokoladna strast
rekao je zagorski župan Željko Kolar, badema i lješnjaka, a prezentirala Bistrica i Termi Tuhelj, Slastičarnice
koji je i otvorio Interslast, na kojem sam je s podravskim motivima - na Kustura, slastičarnice Tri užitka,
je Marko Živaljić, predsjednik Udruge njoj je bio plesni par u narodnim Torte Babić Iz Oroslavja te Vesna
kuhara Krapinsko - zagorske županije, nošnjama, a bile su tu i tambure i Hršak, pobjednica manifestacije
koji je i sam u timu koji radi na zaštiti licitari, rekla nam je Nikolina, koja se Babičini kolači iz 2014. godine, koja
štrukli, sa Sarkisom Yacoubianom iz ovom pobjedom plasirala na svjetsko je svojim kolačem ukrašenim mo-
Izraela, predsjednikom organizacije natjecanje Sigep, koje će se u siječnju tivima Krapinsko-zagorske županije
“Taste of peace”, potpisao ugovor o održati u talijanskom Riminiju. osvojila treće mjesto, dok je druga
suradnji. - Znam što me tamo očekuje, sudjelov- bila ekipa slastičarne Tri užitka, koji
Inače, u sklopu Interslasta održano je ala sam već na mnogim natjecan- su ovogodišnji pobjednici Štruklijade.
natjecanje Pastry queen 2015., na ko- jima, a 2009. sam bila državna pr- Na Interslastu je održan i Arts-
jem su sudjelovale ekipe iz Hrvatske, vakinja. Došla sam ovdje da vidim last 2015. – natjecanje srednjih
slastičarskih škola Hrvatske u iz-
radama mini-torta i petit foursa na

Zagorje International 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14