Page 13 - ZI Broj 74/2015
        P. 13
     
       	jednički recepti “Jaje na kokoš”
i “Tko je smjestio vjeverici”
Marko Futivić dao je i recepte za Za desert je poslužio mousse od Stručni žiri koji je odlučivao o po- tradiciju te mi je drago što mani-
pobjedničko jelo i desert. oraha na krekeru od heljde i uma- bjedniku, bili su poznati zagorski festacija iz godine u godinu raste,
- Koristio sam žumanjak od kokoši kom od kupina. kuhar Slavko Večerić, promotor Po- rekao nam je predsjednik stručnog
hrvatice kojeg sam skuhao “sous Da izazovem umami (dobar okus ili dravkine kuhinje Dražen Đurišević te žirija Slavko Večerić.
vide” (tehnika kuhanja u vakuum zadnji okus) posipao sam desert s Ivana Vukmanić, koja je višestruko Nagradu su pobjedniku uručili minis-
vrećici na niskoj temperaturi, uz peludom, objasnio je Futivić. nagrađivana kuharica i gastronaut tar pomorstva, prometa i infrastruk-
dulji vremenski period). edukatorica. ture Siniša Hajdaš Dončić te župan
U vrećicu za vakumiranje stavio Krapinsko-zagorske županije Željko
sam samo žumanjak, izvakumirao Strogi kriteriji Kolar.
ga i kuhao na 64 stupnja 14 minuta.
Batak i zabatak odvojio sam od kosti, Odluku su, kažu, donosili prema Kulinarske akademije
vakumirao te kuhao “sous vide”, uz utvrđenim kriterijima, mirisu,
dodatak sljeza i kap, dvije domaćeg okusu i izgledu jela, zatim pre- - U narednim godinama trebalo bi
bučinog ulja. Od kožice kokice pri- ciznosti tehničke obrade namirnica, učiniti dodatne napore da se cjelok-
premio sam čips. U međuvremenu, maštovitosti i kreativnosti jela te se upna gastronomska ponuda Zagorja
pripremio sam pjenicu od celera i gledala harmonija svih komponenti podigne za još stepenicu, dvije više. U
kozjeg mlijeka te sam sve zajedno i sama usmena prezentacija jela od toj priči svakako bi trebalo razmišljati
stavio u sifon za šlag te grijao u strane kuhara. o otvaranju kulinarskih akademija
toploj kupki. Kada je meso bilo ku- - Bilo je teško donijeti odluku, jer se na kojima bi se na jednoj višoj razini
hano, izvadio sam ga iz vakuum radi o odličnim kuharima i bile su učilo o pripremanju autohtonih speci-
vrečice, narezao julienne i dotjerao male razlike. Sva jela dobro čuvaju jaliteta od namirnica iz Zagorja, koje
okus pomoću soli i papra,kosanog su po kvaliteti, najbolje na svijetu.
lista peršina i bučinog ulja, rekao je Sve navedeno omogućit će nam da
chef te dodao: zatvorimo krug i da zaista Zagorje
- Tako pripremljeno meso stavljamo kao destinacija bude Bajka na dlanu,
na tanjur, pokrijemo sa pjenicom zaključio je Hajdaš Dončić.
od celera i kozjeg mlijeka te na vrh Posjetitelji su pratili ocjenjivanje go-
žumanjak. Za hrskavu notu doda- tovih jela koja su potom i kušali, ali
jemo čips od kožice. Kao prilog su uživali i u bogatom popratnom
poslužio sam mlince od heljdinog programu, tijekom kojeg su mogli
brašna. degustirati brojne zagorske delicije
poput meda, mesa zagorskog purana,
bučinog ulja, neizostavnih štrukli i
tradicionalnih Babičinih kolača te
vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca
poznatih zagorskih vinara Bodrena,
Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.
(Zagorje International)
Nagradu najboljem uručio je Siniša Hajdaš Dončić 13
Zagorje International
       
     i “Tko je smjestio vjeverici”
Marko Futivić dao je i recepte za Za desert je poslužio mousse od Stručni žiri koji je odlučivao o po- tradiciju te mi je drago što mani-
pobjedničko jelo i desert. oraha na krekeru od heljde i uma- bjedniku, bili su poznati zagorski festacija iz godine u godinu raste,
- Koristio sam žumanjak od kokoši kom od kupina. kuhar Slavko Večerić, promotor Po- rekao nam je predsjednik stručnog
hrvatice kojeg sam skuhao “sous Da izazovem umami (dobar okus ili dravkine kuhinje Dražen Đurišević te žirija Slavko Večerić.
vide” (tehnika kuhanja u vakuum zadnji okus) posipao sam desert s Ivana Vukmanić, koja je višestruko Nagradu su pobjedniku uručili minis-
vrećici na niskoj temperaturi, uz peludom, objasnio je Futivić. nagrađivana kuharica i gastronaut tar pomorstva, prometa i infrastruk-
dulji vremenski period). edukatorica. ture Siniša Hajdaš Dončić te župan
U vrećicu za vakumiranje stavio Krapinsko-zagorske županije Željko
sam samo žumanjak, izvakumirao Strogi kriteriji Kolar.
ga i kuhao na 64 stupnja 14 minuta.
Batak i zabatak odvojio sam od kosti, Odluku su, kažu, donosili prema Kulinarske akademije
vakumirao te kuhao “sous vide”, uz utvrđenim kriterijima, mirisu,
dodatak sljeza i kap, dvije domaćeg okusu i izgledu jela, zatim pre- - U narednim godinama trebalo bi
bučinog ulja. Od kožice kokice pri- ciznosti tehničke obrade namirnica, učiniti dodatne napore da se cjelok-
premio sam čips. U međuvremenu, maštovitosti i kreativnosti jela te se upna gastronomska ponuda Zagorja
pripremio sam pjenicu od celera i gledala harmonija svih komponenti podigne za još stepenicu, dvije više. U
kozjeg mlijeka te sam sve zajedno i sama usmena prezentacija jela od toj priči svakako bi trebalo razmišljati
stavio u sifon za šlag te grijao u strane kuhara. o otvaranju kulinarskih akademija
toploj kupki. Kada je meso bilo ku- - Bilo je teško donijeti odluku, jer se na kojima bi se na jednoj višoj razini
hano, izvadio sam ga iz vakuum radi o odličnim kuharima i bile su učilo o pripremanju autohtonih speci-
vrečice, narezao julienne i dotjerao male razlike. Sva jela dobro čuvaju jaliteta od namirnica iz Zagorja, koje
okus pomoću soli i papra,kosanog su po kvaliteti, najbolje na svijetu.
lista peršina i bučinog ulja, rekao je Sve navedeno omogućit će nam da
chef te dodao: zatvorimo krug i da zaista Zagorje
- Tako pripremljeno meso stavljamo kao destinacija bude Bajka na dlanu,
na tanjur, pokrijemo sa pjenicom zaključio je Hajdaš Dončić.
od celera i kozjeg mlijeka te na vrh Posjetitelji su pratili ocjenjivanje go-
žumanjak. Za hrskavu notu doda- tovih jela koja su potom i kušali, ali
jemo čips od kožice. Kao prilog su uživali i u bogatom popratnom
poslužio sam mlince od heljdinog programu, tijekom kojeg su mogli
brašna. degustirati brojne zagorske delicije
poput meda, mesa zagorskog purana,
bučinog ulja, neizostavnih štrukli i
tradicionalnih Babičinih kolača te
vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca
poznatih zagorskih vinara Bodrena,
Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.
(Zagorje International)
Nagradu najboljem uručio je Siniša Hajdaš Dončić 13
Zagorje International

