Page 17 - ZI Broj 92/2015
P. 17
i pol decilitra, očekujem više od četiri
tisuće bočica - rekao je Drenški.
Na upit koliko takva jedna vinska
delicija košta, Drenški nam je od-
govorio kako je on prodaje za 40 do
50 eura, no u Kini je prodavana i za
90 eura.
- Eto, i mi Zagorci smo pokazali da
znamo proizvesti vrhunsko vino.
Osim u Kinu, vino sam izvozio i u
Dansku, Belgiju, Veliku Britaniju, a
uskoro očekujem odličan posao i na
tržištu u Indoneziji, u Džakarti, i to
preko poslovnih veza našeg poznatog
poduzetnika, ali i vrsnog vinara,
proizvođača najboljih hrvatskih vina,
Jake Andabaka, rekao nam je na kra-
ju Drenški.

donnaya, te nešto više od tisuću Ledeni grozdovi iz kojih nastaju ledena vina, koja će se potom naći u Vinograd obasjava reflektor
trsova bijelog pinota, i isto toliko tzv. najpoznatijim restoranima i vinotekama u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta iz Drugog svjetskog rata
triptiha – mješavine rizvanca, bijelog
pinota i sauvignona. Nešto ranije, na od najmanje tri do šest mjeseci. Na-
Staru godinu, ledena berba je obav- kon bistrenja, na tržištu će se pojaviti
ljena i na 1300 trsova rajnskog rizlin- tek za otprilike godinu dana.
ga, a prije nešto više od mjesec dana
bila je i berba prosušenih bobica tra- Četiri tisuće bočica
minca i sivog pinota.
- S osam tisuća trsova očekujem uku-
Optimalna temperatura pno nešto više od tisuću litara vina
– oko 600 do 700 litara ledene berbe
- Eto uspjeli smo sačekati optimalnu i 400-tinjak litara nešto niže kategori-
temperaturu za branje i noćas sve je - prosušenih bobica. Budući da se
mora završiti. Prije nego što se razda- ledena berba flašira u bočice od dva
ni, ledeno grožđe se mora i isprešati
i staviti na taloženje jer je već za Boris Drenški sa svojim je beračima pobrao 400 trsova iz kojeg će nastati ledeno vino Bodren
sljedeći dan najavljeno zatopljenje.
Neki berači su nam zbog zime već
„pobjegli“, ali većina najhrabrijih je
ostala. I za ovu zimu imamo lijeka. To
su kuhano vino, domaća rakija i kon-
jak, a za okrjepu tu je i gulaš od sr-
netine i veprovine. Ni za svjetlo nema
problema jer smo postavili reflektor
iz Drugog svjetskog rata s kojega se
može brati i na udaljenosti od 200
metara, rekao nam je u beračkoj
pauzi gazda Boris Drenški.
A nakon što se ledeno vino ispreša
, trebat će mu nekoliko dana da
se istaloži i to prirodnim putem –
hladnoćom. Potom ide dva, tri dana
na aklimatizaciju u podrum na tem-
peraturu vrenja od 15 do 18 stupnje-
va, a potom se u njega dodaje kvasac
i, budući da su ove godine sladori
između 180 i 200 eksla, slijedi vrenje

Zagorje International 17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22