Page 12 - ZI Broj 123
P. 12
tavak s prethodne stranice na praksi, nisam bio doma po dva Marko Živaljić, predsjednik Udruge kuhara
- tri tjedna, nisam viđao obitelj, a Krapinsko - zagorske županije i vlasnik
Jesi li očekivao pobjedu? ponekad, čak i kad bih bio doma, nis- tradicijskog turizma “Majsecov mlin”:
Jesam. mo komunicirali, jer bih došao kući
umoran, legnuo u krevet, i ujutro Za dobrog kuhara uvijek ima
Što za tebe znači pobjeda u ovom opet otišao na posao. posla u Zagorju
natjecanju i titula najboljeg mladog
kuhara? Osvajaš li djevojke kuhanjem?
Jako mi je pomogla edukacija koju Ne pronalazim baš previše vremena
sam prošao, otkrio sam puno novih da bih to iskušavao. Tek ću saznati
recepata i čuo puno dobrih savjeta. ide li ljubav doista kroz želudac.
Uskoro idem na Svjetsko prvenstvo
Bocuse d’Or u Budimpeštu, kamo dol- Imaš li kakav hobi?
aze najveći chefovi svijeta. Također, Trenutno sam u potpunosti posvećen
kao nagradu za najboljeg mladog kuhanju tako da se ne stignem baviti
kuhara, dobio sam dvomjesečnu edu- drugim stvarima, ali kod kuće imamo
kaciju na kulinarskom institutu Kul IN, vrt, tako da se volim baviti time.
koja počinje u desetom mjesecu.
Vidiš li svoju budućnost u Hrvatskoj
Kako na tvoju ljubav prema kuhanju ili bi radije otišao u inozemstvo?
reagiraju tvoji prijatelji i obitelj? Kakvi su tvoji planovi kada završiš
Moji su prijatelji sretni zbog mene i obrazovanje?
drago im je. Što se tiče obitelji, već Rado bih otišao u inozemstvo stažirati
sada vidim da je teško biti kuhar, jer i učiti, pa se možda vratiti, ali ne bih
to zahtijeva dosta odricanja. Treba sada otkrio sve. Smatram da ako želiš
se tome posvetiti, a obitelj onda os- biti najbolji, moraš raditi s najboljima,
taje sa strane. Po ljeti, kad sam bio stoga se vodim time.

Iako sam predsjednik Udruge ku- raju, a po završetku školovanja
hara, trenutno sam u potrazi za nastavljaju raditi za njih ili odlaze
kvalitetnim kuharom i ne mogu na more, gdje više zarade. Također,
ga naći u Zagorju. Surađujem i kvalietnih, uspješnih i motiviranih
sa srednjim školama, ali mi pro- kuhara je u Zagorju malo, zato
fesori najčešće odgovaraju kako kada se netko odluči za tu profe-
nemaju koga poslati. To je zato što siju i iskaže se za vrijeme školovanja,
su mladi kuhari uglavnom vezani između ugostitelja se vodi prava
uz ugostiteljske objekte u kojima borba oko toga tko će mu dati bolju
odrađuju praksu i koji ih stipendi- ponudu.

12 Zagorje International
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17