Projektni dan "Plodovi zavičaja - od polja do stola" u OŠ "Vladimir Nazor" Budinščina i PŠ Hrašćina
Klinci na originalan učili o važnosti domaćeg uzgoja voća i povrća te kako pripremiti prirodna, hranjiva i zdrava jela

Prezentacija u OŠ "Vladimir Nazor" Budinščina

U okviru međunarodnog projekta “Mi jedemo odgovorno”, u utorak je u Područnoj školi Hrašćina organiziran Projektni dan pod nazivom “Plodovi zavičaja – od polja do stola”, a dan kasnije isto je događanje organizirano i u matičnoj školi, OŠ “Vladimir Nazor” Budinščina.
Cilj je projektnih aktivnosti bio osvijestiti kod učenika važnost domaćeg, odnosno lokalnog uzgoja voća i povrća te vrijednost njihovog sezonskog konzumiranja, ali naučiti ih i kako sami, od bazičnih namirnica iz vrta i voćnjaka, mogu spraviti jednostavnija jela koja su prirodna, hranjiva i zdrava.

Novo ruho voća i povrća

– Na satovima razrednika kroz rujan i listopad učenici su se dogovorili koju će voćarsku, odnosno poljoprivrednu kulturu iz svojih vrtova i voćnjaka bolje upoznati i predstaviti drugim učenicima na projektnom danu. Toga se dana, od jutra, rezalo, sjeckalo, drobilo, usitnjavalo, mućkalo, mijesilo, kuhalo, peklo … i na kraju voće i povrće iz vlastitog uzgoja predstavilo svježe ili u nešto drugačijem “ruhu”: jabuka, “kraljica voća”, u voćnoj salati s kruškom i orasima, prelivene medom, u osvježavajućem napitku, piti, ražnjićima s komadićima jabuke uvaljani u mljevene orahe te ražnjići od komadića krušaka, zatim napitak od mrkve, svježi orasi i lješnjaci i uz dodatak voća ili meda, bučine sjemenke, bučino ulje, namazi od mljevene i drobljene buče s kravljim sirom, pečena buča (pečenica), namaz od graha i grah u salati – koljenac s bučinim uljem, jabučnim octom i ljubičastim lukom te trešnjevac sa suncokretovim uljem, alkoholnim octom i crvenim lukom. Mogli su se kušati i čaj te kompot od dunja i kolač s dunjama, nasjeckano svježe zelje s domaćim kravljim vrhnjem i salata od zelja, namaz i salata od repe te savijača, zatim palačinke s ribanom tikvicom, okruglice i njoke od krumpira, krumpiruša, salata od krumpira s bučinim uljem, muffini od krumpira, napitak od krumpira i jogurta te pet različitih vrsta kruha: kruh s orasima, lješnjacima i grožđicama, sa suncokretovim i bučinim sjemenkama, sa sjemenkama lana i sezama, kukuruzni kruh te kruh s domaćim medom – nabrojala nam je profesorica iz OŠ “Vladimir Nazor”, Gordana Simeunović.

Super, zanimljivo, fino…

Program na kojem su učenici predstavili odabrano voće i povrće te spravljena jela vodili su učenici u ulozi lokalnih poljoprivrednika, koji govore o prednostima lokalnog i organskog uzgoja te potrebe međusobnog boljeg povezivanja poljoprivrednika odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Degustiralo se, isprobavali novi okusi i nove kombinacije namirnica. Tražile su se i informacije o namirnicama, recepti…
– Bilo je super i zanimljivo. Naučila sam da i zdrava hrana može biti fina. Bilo je jako dobro i fino. Naučio sam da je domaće puno bolje od kupljenog. Bilo je zabavno. Naučio sam da treba jesti više sezonskog voća i povrća, da su orasi zdraviji nego što sam mislio pa ću ih više konzumirati. Svidjelo mi se i bilo je super! Htjela bih ovaj dan ponoviti. Naučila sam da je hrana koju uzgajamo zdrava i da je možemo pripremiti na puno načina – komentirali su učenici.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.