Počeo je novi, četvrti ciklus dječjih radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta "Zdravo i fino" Društva Naša djeca Zabok
“OD GORJA DO MORA”: Mladi kuhari uživali u pripremanju jela goranske, istarske, primorske i dalmatinske kuhinje

Novi, četvrti ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u sklopu projekta “Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok, koji se provodi s članovima zabočkog Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i ostalom zainteresiranom djecom te učenicima Srednje škole Zabok, nastavljen je u ugostiteljskom kabinetu SŠ Zabok, partnera na projektu. Koncept četvrtog ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenima na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica te začina na temu “Hrvatska tradicijska jela“.

Uhodana ekipa

Druga radionica u ovom ciklusu pod nazivom “Goranska, istarska, primorska i dalmatinska jela – od gorja do mora“ okupila je iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica SŠ Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Vjekoslav Flegar, Anja Kolarić, Jana Borovčak, Igor Jadan, Doris Tkalčević i Tomislav Jadan, na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.
U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima, voditeljica kuhanja Snježana Krpes djecu je upoznala s tipičnim namirnicama i jelima goranskog kraja i Like, Istre, Primorja i Dalmacije. Kako je pojasnila Krpes, jela Gorskog kotara i Like su jednostavna i prevladava sir, krumpir, pečeni kupus, divljač, gljive, šumsko voće i med. Istarska i primorska kuhinja poznata je pak po šparogama, maneštrama (juhama na žlicu), tjesteninama, tartufima te obilju morskih plodova, školjaka i ribe. Mediteranska kuhinja i dalmatinska hrana spoj je tradicije, glazbe i kulinarskog umijeća. Riba, hobotnica, sipa, muzgavci, lignje, samoniklo bilje, povrće, maslinovo ulje, pašticada, rižoto, šalša (umak od rajčice) omiljena su dalmatinska jela i namirnice.
– U ovoj radionici kuhanja povezali smo sve namirnice i okuse, od gorja do mora. Doručak smo započeli goranskim smoothiejem od borovnica i štrudlom, spremljenim po tradicionalnoj recepturi. Napravljen je i soparnik, domaće jelo od blitve i tijesta, zaštićeno od strane UNESCO-a. Uz istarski kruh sa sjemenkama suncokreta, bundeve, lana i sezama, poslužili smo domaći pekmez od šljiva spravljen u Lici, džem od smokava i naranče, tipičan za Dalmaciju te pekmez od borovnica iz Gorskog kotara – rekla je tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka Borovčak.

Demonstracijsko jelo

– Posebno smo se zabavili spravljanjem istarskih pljukanaca (vrsta tjestenine). U dalmatinska jela uvrstili smo i spremili otočku juhu od rajčice, salatu od hobotnice, zapekli smo hobotnicu i na starinski način s krumpirima, kaparima i začinima, majčinom dušicom i kaduljom, napravili šalšu od svježe rajčice i luka te pohanu srdelu u sezamovim sjemenkama i pire krumpirom s češnjakom i salatom od rikule, luka, krastavaca, slanutka i kockica dalmatinskog sira. Za desert smo se odlučili na kroštule, pečeno tijesto u obliku mašnica i sočnu primorsku pitu s rogačem, jabukama i višnjama. I na ovoj radionici pripremali smo glavno demonstracijsko jelo – dalmatinski rižoto s kozicama i lignjama. Poseban gost radionice bio je kuhar Luka Bošnjak iz Šibenika, koji nam je otkrio i pokazao sve kuharske trikove potrebne za skuhati pravi dalmatinski bijeli rižoto. Osim kvalitetne debele i okrugle riže, za dobar rižoto potrebni su riblji temeljac, kozice, lignje, crveni luk i začini – dodaje Borovčak.
U sklopu projekta “Zdravo i fino“, osim radionica zdravoga kuhanja, planira se i vršnjačka edukacija u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i u još nekim školama u Krapinsko – zagorskoj županiji, kako bi se i ostalu djecu poučilo blagodatima zdrave prehrane i usvajanju zdravih prehrambenih navika. Sljedeća radionica zdravog kuhanja planira se u prosincu. Projekt “Zdravo i fino” provodi se uz financijsku podršku Krapinsko – zagorske županije i stalnih suradnika, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i SŠ Zabok te sponzora. (ib)

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.