U UTORAK U TERMAMA TUHELJ ODRŽAT ĆE SE INTERSLAST, MEĐUNARODNI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA
RAJ ZA NEPCA: Ukupno 70 ekipa iz čak osam zemalja natjecat će se u spravljanju hrvatskih savijača, među kojima su i zagorski štrukli

U utorak će u Termama Tuhelj biti održan sedmi Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa (s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka) iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. S velikim zanimanjem očekuje se i natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.

U sklopu kongresa bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.

Brend Hrvatskog zagorja

Ovogodišnji Interslast na neki način je u znaku zagorskih štrukli, pa će sudionice “Babičinih kolača“, tradicionalne manifestacije Krapinsko – zagorske županije, imati radionicu i degustaciju ove izvorne delicije. O ugledu zagorskih štrukli i povezanosti sa Hrvatskim zagorjem, ponajbolje govore rezultati ankete provedene u Republici Hrvatskoj 2018. godine na uzorku od 1000 ispitanika. Pokazali su da 90 posto građana povezuje štrukle s Hrvatskim zagorjem, a 91 posto ih smatra da su zagorski štrukli izvorni prehrambeni proizvod Hrvatskoga zagorja te da imaju ugled u Republici Hrvatskoj.

– Na području Hrvatskog Zagorja godišnje se, bilo u domaćinstvima, bilo u restoranima pripremi blizu dva milijuna zagorskih štrukli. Ova brojka se znatno povećava kad uključimo Varaždinsku županiju, Zagreb ali i šire. Rijetko koja izvorna delicija može se pohvaliti ovakvom brojkom i u smislu potrošnje i same proizvodnje. Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo, a sve je bliži trenutak kada će dobiti zaštitu u EU. Bez obzira na to, oni su brend Hrvatskog Zagorja i Hrvatske, te perjanica hrvatske gastronomije. Oni su putokaz kako bi Hrvatska trebala preferirati i zaštititi i sve druge izvorne slastice – ističe organizator Stjepan Odobašić, direktor Interslasta.

Izvorne slastice

Na kongresu će biti predstavljena i već zaštićena slastica, vidovečki gibanik, podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj i drugi izvorni kolači. Posebno će biti zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa će primjerice panamski sudionici predstaviti cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti će moći kušati i francuske eklere te brojne druge slastice. Interslast će u 9 sati u hotelu Well svečano otvoriti krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Detaljan program Interslasta možete pročitati OVDJE.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.