[FOTOGALERIJA] U HOTELU WELL U TUHELJSKIM TOPLICAMA OTVOREN 7. INTERSLAST, MEĐUNARODNI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA
NAJPOZNATIJA HRVATSKA SLASTICA NA KORAK JE DO ZAŠTITE: Uz ukusne deserte iz Paname, Engleske ili Francuske, “kraljevi Interslasta” ipak su zagorski štrukli

U Termama Tuhelj otvoren je sedmi Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa (s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka) iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske.

– Iznimna je čast za nas da se Interslast već petu godinu održava kod nas, jer kao što znate prve dvije godine održavao se u Istri. Tako širimo promociju Zagorja i dobivamo nove potencijalne goste. Naše ugostiteljske škole mogu se ovdje natjecati s učenicima iz čitave Hrvatske i drugih zemalja i jedni drugima prenositi znanje i to jedan veliki dobitak. Važno je da za naše manifestacije kao što su Štruklijada, Babičini kolači znaju drugi, da se međusobno povezujemo i drugima nudimo svoje proizvode. Ministarstvu poljoprivrede predali smo zahtjev za zaštitu zagorskih štrukli, a paralelno pripremamo i europsku zaštitu. Moramo i dalje raditi na brendiranju zagorskih štrukli jer su se svi u dvorani složili da su oni najpoznatija zagorska slastica u Hrvatskoj i svijetu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, prilikom otvaranja Interslasta.

Stjepan Odobašić, direktor Interslasta, kazao je da ta manifestacija želi predstaviti izvorne slastice iz Hrvatske, regije i svijeta.

Dva milijuna godišnje

– Za tu priliku smo mi ove godine pozvali pet hrvatskih županija i po prvi puta ćemo ovdje vidjeti i kušati neke kolače. Uspjeli smo i dobiti slastičarku iz Paname, koja će prikazati, a moću ćemo i degustirati, kolače iz Srednje Amerike, posebno iz Paname. Zatim je tu jedna slastičarka iz Londona, koja će predstaviti njihove kolače iz 17. stoljeća, a imamo i gošću iz Francuske, koja će raditi eklere.

To su kolači koji se vraćaju na velika vrata u cijelom svijetu. Ove godine je ugodno iznenadila Krapinsko – zagorska županija, iz nje je prijavljeno 25 posto natjecatelja, što nam je jako drago, a s druge stane pozvali smo i udruge koje se bave njegovanjem tradicije i želja nam je da jednog dana Babičini kolači sudjeluju u Istri i da postoji malo šira suradnja među tim raznim manifestacijama – istaknuo je Odobašić.

S velikim zanimanjem očekuje se i natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.

– Na području Hrvatskog Zagorja godišnje se, bilo u domaćinstvima, bilo u restoranima, pripremi blizu dva milijuna zagorskih štrukli. Ova brojka se znatno povećava kad uključimo Varaždinsku županiju, Zagreb ali i šire. Rijetko koja izvorna delicija može se pohvaliti ovakvom brojkom i u smislu potrošnje i same proizvodnje – dodao je Odobašić.

Članica žirija je Štefica Gulija iz slastičarnice “Tri užitka“, višestruka pobjednica Štruklijade, koja je rekla što je važno kod štrukli.

– Najvažnije je tijesto i nadjev. Tijesto je vučeno i mora biti ručno rađeno i prije rađenja mora se odmoriti barem pola sata, a za nadjev je jako bitan sir i njegov okus. Nadjev je jednostavan, ali bitna je njegova rahlost i dobar omjer. Naši zagorski štrukli su pečeni u pećnici i moraju biti zlatno – žute boje, istaknula je gospođa Gulija, čiji sladoledi također osvajaju prva mjesta.

– Što se tiče sladoleda, moram reći da u okusu stalno nešto dodajemo. Ostalo ne mijenjamo, jer su ljudi zaista zadovoljni. Ove godine dobili smo prvu nagradu u Hrvatskoj, sljedeće godine idemo u Italiju, ljudi su zaista zadovoljni i gosti nam se stalno vraćaju. U planu su i namirnice za nove sladolede – istaknula je.

Direktorica Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar rekla je da su tema ove godine u natjecateljskom dijelu slastičarski proizvodi svake zemlje.

– Međutim nama je posebno bitan onaj dio natjecanja u spravljanju zagorskih štrukli s obzirom na sve aktivnosti koje Krapinsko – zagorska županija ima u očuvanju i zaštiti tog zagorskog specijaliteta. Sudjeluje nekoliko natjecateljica koje su sudionice manifestacije Babičini kolači i one će predstaviti neke tradicijske kolače. Bit će tu i puno radionica i predavanja, vezano upravo uz slastičarstvo, a iznimno mi je drago što ima puno mladih natjecatelja – naglasila je Škrinjar.

Na otvorenju je bio predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško.

– Slastičarstvo i obrtništvo su povezani. Sve se to još manje više radi rukama, pa onda možemo punim pravom reći da je to pravo obrtničko zanimanje. Razvoj samoga slastičarstva je zadnjih desetak godina u jednom uzletu, jer se svake godine otvaraju nove slastičarnice, rade se nove vrste kolača, slastica i sladoleda. Zagorje je postalo poznato po dobrom sladoledu. Mislim da je to jedna grana industrije u kojoj svi imaju prostora za napredak – dodao je Pleško.

Na Interslastu je po prvi puta bio i koprivničko – križevački župan Darko Koren.

– Krapinsko – zagorska županija ima sve predispozicije za održavanje takvih manifestacija. Mogu u šali reći da smo pomalo ljubomorni. Imate toplice, velik broj ugostiteljskih objekata, restorana, tako da je zapravo prirodno da jedna takva manifestacija bude ovdje. Podatak koji smo čuli da se u Krapinsko – zagorskoj županiji ispeče dva milijuna štrukli godišnje, zaista je začuđujuć. Ovo područje je izuzetno razvijeno, što se tiče turizma i ugostiteljstva i drago mi je da i mi sudjelujemo s nekoliko svojih izlagača – zaključio je Koren.

Izvorne slastice

Na kongresu će biti predstavljena i već zaštićena slastica, vidovečki gibanik, podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj i drugi izvorni kolači. Posebno će biti zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa će, kao što je već spomenuto, panamski sudionici predstaviti cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti će moći kušati i francuske eklere te brojne druge slastice.

Bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.