Održana još jedna u nizu radionica zdravog kuhanja koje organizira Društvo Naša djeca Zabok
“ZDRAVO I FINO“: Djeca pripremala moslavačke trgance s vrhnjem, zapečene palačinke s gljivama i špinatom te francusku salatu s tofunezom

Treća po redu radionica zdravog kuhanja u sklopu novog ciklusa projekta “Zdravo i fino“ DND-a Zabok, održana je u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu. Sudjelovali su članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma te ostala zainteresirana djeca, kao i učenici Srednje škole Zabok. Kako je tema ovog ciklusa “Hrvatska tradicijska jela“, djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicionalnim jelima hrvatskih regija, spajajući ih s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionica pod nazivom “Iz bakine bilježnice – Tradicionalna jela i slastice unutrašnje Hrvatske“ ponovo je okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok: Anku Ilinčić, Renatu Tršinski, Dubravku Kolarić, Anju Kolarić, Janu Borovčak, Sandru Benčić, Zvjezdanu Balija, Igora Jadana i Doris Tkalčević, na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i demonstratoricom Gordanom Maravić.

Prepoznatljiva jela

– Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom, a posebna nam je čast što nam se po prvi puta pridružila Željka Klemenčić, gastro stručnjakinja koja je iskazala oduševljenje radionicom kuhanja za djecu i nadamo se da će i na sljedećoj radionici kuhati s nama – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.
U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima, voditeljica Snježana Krpes djeci je predstavila koje su to sve zdrave prehrambene navike i kako je zlatno pravilo jesti što više prirodnih i neprerađenih namirnica, a posebice svakodnevno voće i povrće. Glavna tema radionice bila su neka od tradicijskih jela unutrašnje Hrvatske i regionalna jela Moslavine, Posavine, Slavonije i Baranje, u kojima se prepoznaje utjecaj mađarske i turske kuhinje. U sklopu radionice su u novom ruhu pripremljeni moslavački trganci s vrhnjem, pohani kruh s tofuom, uz bijelu kavu od kavovine, domaći kruh sa sezamom, gulaš na moderno s krumpirom i bezmesnim pikantnim kobasicama, sarma od seitana, tempeha i riže s pireom od suhog graška, zapečene palačinke s gljivama i špinatom te francuska salata s tofunezom. I na ovoj radionici pripremalo se glavno demonstracijskog jelo, ono najzanimljivije djeci – slastice, i to ovog puta blagdanske. Posebna gošća radionice bila je Gordana Maravić, vješta zaljubljenica u pripremu domaćih kolača i slastica. Bilo je tu kolačića različitih oblika, punjenih domaćim džemovima i marmeladama, zatim rumenih breskvica, gibanica od maka, oraha i pekmeza, slavonskih salovnjaka s maslacem i božićni kolač (bez pečenja) s biskvitom od badema, oraha i datulja te kremom od suhih marelica.

Debljina djece

Projekt “Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života putem radionica zdravog kuhanja, te vršnjačkom edukacijom kroz edukativno – kreativne radionice s djecom u osnovnim školama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Aktivnosti će se proširiti na djecu predškolske dobi, izradit će se kratki animirani film na temu zdrave prehrane, organizirat će se edukativne šetnje s djecom i mladima, savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“, tiskat će se kalendar za 2019. godinu, koji promovira važnost konzumiranja voća i povrća kod djece te će se izdati nova kuharica s hrvatskim tradicijskim jelima.
Upravo zbog svojih iznimnih rezultata, projekt je predstavljen na okruglom stolu “Debljina djece – začeci cjeloživotne bolesti“, na kojem su renomirani stručnjaci Milivoj Jovančević, Aida Salihagić Kadić i Sanja Musić Milanović predstavili alarmantne podatke vezane uz pretilost djece, a projekt “Zdravo i fino“ je predstavljen kao primjer dobre prakse, kojim se direktno utječe na djecu te, preko usvajanja zdravih prehrambenih navika, i na prevenciju pretilosti.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.