Društvo Naša djeca Zabok nastavlja s projektom “Zdravo i fino“
ZIMSKA GOZBA: Djeca uživala u pripremi fritate s mišancijom i špinatom, kruhu bez brašna te pudingu od riže

Četvrta radionica zdravog kuhanja u novom ciklusu projekta “Zdravo i fino” Društva Naša djeca Zabok, održana je prošlog vikenda u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu. Na radionici sudjeluju članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i ostala zainteresirana djeca te učenici Srednje škole Zabok. Kako su tema ovog ciklusa radionica hrvatska tradicijska jela, djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spajajući tradicionalna jela s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionica pod nazivom “Zimska gozba – tradicionalna hrvatska kuhinja za 21. stoljeće“ i ovog je puta okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok Anke Ilinčić, Renate Tršinski, Dubravke Kolarić, Anje Kolarić, Jane Borovčak, Sandre Benčić, Vjekoslava Flegara, Igora Jadana, Tomislava Jadana, Petre Poslek i Goranke Vlahović, na čelu s voditeljicom radionica Snježanom Krpes i demonstratoricom, poznatom gastro stručnjakinjom Željkom Klemenčić. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Hranjivo i zdravo

U uvodnom izlaganju, gastro poznavateljica hrane Željka Klemenčić djeci je približila važnost sezonske hrane i pripreme obroka u skladu s godišnjim dobom, prije svega zimom, jer nije prirodno da u ovo doba godine u ovom podneblju rastu rajčica, krastavci, paprike, tikvice. Zato se zimi od domaćih i neprerađenih namirnica koriste grahorice i žitarice (domaći grah, slanutak, ječam, heljda, riža). Za doručak je posluženo, već uobičajeno, energetsko piće, ovaj put od banane, maslaca kikirikija, zobenog napitka s dodatkom spiruline, a djeca su bila oduševljena okusom. Većina njih po prvi put je kušala fritatu s mišancijom i špinatom, zatim kruh bez brašna, samo sa sjemenkama i orašastim plodovima, te namaz od slanutka i bundevinih sjemenki. Poslužili su i tradicionalni turski čaj od ploda nara. Za ručak je pripremljeno hranjivo rapsko sočivo (varivo) s grahoricama, ječmom i kukuruzom, umiješano domaće krumpirovo tijesto (valjušci ili šufnudle), ali umjesto s krumpirom, s ljubičastim i narančastim batatom, zeleni umak od raštike i smeđi umaci od paste sezama i kikirikija, slana pita od poriluka te kao ravnoteža težoj zimskoj hrani, svježa zimska salata s koromačem i narančom. Za desert je skuhan puding od riže sa začinima anisa i cimeta (inačica bakinog recepta riže na mlijeku) te čokoladna torta bez mlijeka, bijelog šećera i brašna, prava zdrava bomba s tamnom čokoladom s visokim postotkom kakaa te s orašidima i medom.

Edukativno – kreativne radionice

– Osim radionica zdravog kuhanja, u 2019. godini započelo se i s provedbom edukativno – kreativnih radionica vršnjačke edukacije u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog u Zaboku, s ciljem osvješćivanja djece o važnosti konzumiranja zdravih namirnica, a posebno voća i povrća, za njihov pravilan razvoj i zdravlje, a u ovom ciklusu projekta po prvi put će se edukativno – kreativne radionice provoditi i s djecom predškolske dobi u Dječjem vrtiću Zipkica. Za stručne suradnike u vrtićima, školama, zdravstvene i socijalne djelatnike, roditelje i širu javnost, organizirat će se Savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ s eminentnim stručnjacima kao što su Aida Salihagić-Kadić, Milivoj Jovančević i Sanja Musić Milanović. Organizirat će se edukativne šetnje s djecom i mladima na temu samoniklo jestivo bilje i eko-vrt, a u suradnji sa Školom animiranog filma iz Čakovca, djeca iz Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma izradit će kratki animirani film na temu zdrave prehrane. Šećer na kraju bit će nova kuharica s hrvatskim tradicijskim jelima u novom ruhu. Projekt “Zdravo i fino“ u 2019. godini financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja – istaknula je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

FOTO: Mirko Cvjetko

 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.