23. “Gljivarenje u Stubakima“: Zagorski grado (načelnici) natjecali se u pripremi gljivarskog kotlića – najuspješnije u kuhanju bile ekipe Bedekovčine te Kumrovca i Zagorskih sela, a najbolje se prezentirala ekipa Zlatara
“Ovo je kuhanje za dušu i odlična uvertira u naš gljivarski tjedan koji će bit prepun delicija“

U središtu Stubičkih Toplica započela je 23. jesenska manifestacija “Gljivarenje v Stubakima“. Uz mnogobrojnu ponudu tradicijskih kolača, slastica, raznovrsnih pića, jela s gljivama te prezentaciju eko – etno proizvoda i OPG – ova stubičkog kraja, središnji dio događanja svakako je bilo natjecanje između gradonačelnika i načelnika, odnosno gradonačelnica i načelnica Krapinsko – zagorske županije u pripremi gljivarskog kotlića.

Tako su se u kuhanju najukusnijeg kotlića nadmetale ekipe Zaboka, Zlatara, Oroslavja, Donje Stubice,  Velikog Trgovišća, Zlatar Bistrice, Mača, Gornje Stubice, Bedekovčine, Kumrovca i Zagorskih sela predvođene svojim gradonačelnicima i načelnicima te ekipa domaćina, načelnika Josipa Beljaka. Nakon degustacije iskusna nepca žirija odlučila su kako su najbolji gljivarski kotlić pripremile ekipe Bedekovčine i Kumrovca te Zagorskih Sela, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Zlatar Bistrice, a treće domaćinima. U kategoriji ekipa koje su se najbolje prezentirale prvo mjesto osvojila je ekipa Zlatara, drugo ekipa Mača, a treće ekipa Velikog Trgovišća.

Finale manifestacije

– Danas se ovdje okupilo mnoštvo ljudi, atmosfera je dobra, a samom natjecanju u kuhanju kotlića ponovo se odazvala većina gradonačelnika i načelnika koji su sudjelovali i prošle godine, a imamo i neke nove natjecatelje. Okupilo se 11 ekipa i moram reći kako je ovdje riječ više o kuhanju za dušu nego natjecanju, a i to je odlična uvertira u naš gljivarski tjedan kada će u našim restoranima biti u ponudi delicije na bazi gljiva. “Gljivarenja v Stubakima“ jedna je od najdugovječnijih i najvećih manifestacija tog tipa u Hrvatskoj, a finale manifestacije je sljedeće nedjelje u Pili gdje naš očekuje mnoštvo i jela i pića u pripremi naših udruga i OPG – ova – rekao je načelnik Beljak.

Manifestaciji je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Natjecanje u kuhanju kotlića lijep je način da se naši gradonačelnici i načelnici malo opuste i pokažu u nekom drugom svijetlu, a naravno sve s ciljem promocije Zagorja i zagorskog turizma te manifestacija. U Zagorju ima područja koja su bogata gljivama i ovaj zagorski dio Medvednice kao i dio Macelja i sigurno da tu postoji tradicija branja gljiva. A isto tako gljive imaju bitno mjesto i u kulinarstvu tako da je ovo dobro za promociju Zagorja kao destinacije u kojoj se mogu brati gljive i organizirati izleti i ciljano branje gljiva, a s druge strane kao dodatak gastronomiji – zaključio je župan Kolar.

Viteške radionice

U nastavku programa posjetitelje će zabavljati Rajko Suhodolčan i Kvartet Gubec te Tamburaški sastav “Prava ekipa“, a za one najmlađe organizirane su predstave i viteške radionice. Cijeli sljedeći tjedan Stubaki će biti u znaku gljiva pa tako sve do nedjelje, 20. listopada traje Festivalski tjedan gljivarskih delicija u kojem s raznim jelima i slasticama sudjeluju Hotel “Matija Gubec“, Restoran “Kapelščak“, Kavana “Maksimilijan“ i “Temple Bar“ restoran. U nedjelju, 20. listopada održat će se gljivarenje u Pili na Sljemenskoj cesti.

 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.