MOŽE LI SLAĐE? Sutra u Termama Tuhelj 8. Interslast - međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, a tema je "Med u slastičarstvu"
OČUVANJE IZVORNE SLASTIČARSKE BAŠTINE: Uz izradu tradicijskih slastica od meda, održat će se i natjecanje u izradi medenih pita, medenjaka i paprenjaka

U utorak će se u u Termama Tuhelj s početkom u devet sati, održati svečano otvorenje osmog po redu Interslasta, međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

Natjecateljski radovi

Ovogodišnja glavna tema Interslasta je “Med u slastičarstvu“ pa će tako posjetitelji kongresa moći  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazat će se i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razne zagorske i podravske kolače s medom, medenjake i kolače s medom iz Varaždinske županije. Gosti iz susjedne Slovenije pokazat će kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena u Europskoj Uniji.
Svi inozemni slastičari spravljat će i u radionicama koristiti med hrvatskih pčelara koji će se koristiti i u pripremanju natjecateljskih radova. Očekuje se sudjelovanje 125 ekipa iz područja Alpe – Jadran i zemalja bivše Jugoslavije, a organizator s posebnim zadovoljstvom ističe veliko zanimanje od strane brojnih slastičarskih škola iz cijele regije čiji će učenici i nastavnici sudjelovati u programu, ali i natjecanjima. Time se iskustva s područja izvorne slastičarske baštine prenose na mlade generacije koje će dalje nastavljati ovu bogatu tradiciju.

Slastičarski stručnjaci

U izradi medenih torti, medenjaka, paprenjaka i medenih pita natjecat će se uz profesionalne slastičare i amateri te učenici. Radove će ocjenjivati najeminentniji hrvatski slastičarski stručnjaci, majstori slastičarstva, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i članovi WACS-a, Svjetske asocijacije kuhara i slastičara te poseban žiri inozemnih novinara.

 

 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.