Na ovogodišnjem Interslastu, međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorska održanom u Termama Tuhelj, nekoliko nagrada otišlo i u KZŽ
VELIKI USPJEH: Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica u kategoriji Torte – seniori osvojila srebro, kod srednjih škola Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada zlatne

Na osmom po redu Interslastu, međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorska u Tuhlju održan je i natjecateljski dio, u kojem je i ove godine bilo predstavnika s područja Krapinsko – zagorske županije. Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U kategoriji srednjih škola, nastupili su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada. Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada u kategoriji medenjaci i medene pite osvojile su 1. mjesto, a Ivona Vukić iz SŠ Zabok 2. mjesto. Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica osvojila je u kategoriji Torte – seniori srebrnu medalju. U istoj kategoriji osvojila je i brončanu medalju od strane domaćih i inozemnih novinara te srebrnu medalju za Cromed u kategoriji seniori.

Tradicijski medenjaci

U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, koje su radile bake Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković i Božica Lacković – pobjednice manifestacije Babičini Kolači, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom – vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije.

Predavanje o medu

Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog iz OPG-a Josip Krog.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.