Svjetski je dan tjestenine
Nećete vjerovati koliko kilograma godišnje pojedu Hrvati, a koliko Talijani

Svjetski je dan tjestenine.

Postoji legenda po kojoj se smatra da je tjesteninu u Italiju, kao namirnicu koja je kombinacija brašna i vode, donio Marko Polo kada se u 13. stoljeću vratio s putovanja u Kini, piše Večernji list, navodeći da Italian notes tvrdi da to ipak nije istina zato što je posuđe za izradu tjestenine pronađeno još u etruščanskim grobnicama.

Postoji više od 350 vrsta ove namirnice, pa tako govorimo o primjerice fettuccelle ricce, fettuccine, francesine, fusilli, fusilloni, gemelli, gianduietta, gigli, gramigna, gramignoni, grano i mnogim drugim koje suprotno uvriježenom mišljenju da debljaju, zapravo ne debljaju ako se jedu pravilno.

Naime, pripremljena ‘al dente’ stvara osjećaj sitosti koji dugo traje, no problem nastaje kada se konzumira u prevelikim porcijama, pa je tako preporučena dnevna količina, od 80 do 100 grama.

Koliko Hrvati jedu tjestenine?

Prosječan Hrvat, u jednog godini, pojede devet kilograma tjestenine, što je za usporedbu s Talijanima koji su najpoznatiji ljubitelji tjestenine, za 17 kilograma manje.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.