EKSKLUZIVNO: Donosimo zaključke Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održava u Šibeniku
ĐURKIN – BENKOTIĆ: Na kontinentu su manji kafići postali nekonkurentni, jer su porez i troškovi visoki, a broj stolova su morali smanjiti

U Šibeniku se održava 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore na kojem se raspravlja o aktualnoj problematici u ugostiteljstvu i turizmu. Uz prisustvo predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija, izdvojeni su ključni problemi, a predložena su i moguća poboljšanja poslovanja. U Šibeniku je i predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Ivan Đurkin-Benkotić, koji nam je ekskluzivno otkrio zaključke s Kongresa.  

Porez na potrošnju

– Hitno tražimo smanjenje PDV-a na 13 posto, za alkoholna i bezalkoholna pića, tople napitke, vina i piva te generalno ukidanje poreza na potrošnju radi oporavka i održivosti ugostiteljskog poslovanja. Naime, kod nas na kontinentu razni manji kafići su postali nekonkurentni i teško su samoodrživi zbog spomenutih visokih poreza te troškova radne snage i komunalija, a broj stolova u samom objektu su se morali prorijediti zbog epidemioloških mjera – rekao nam je Đurkin-Benkotić.  

Isto tako, kako svako ograničavanje rada ugostiteljskih objekata za sobom nužno povlači pad prometa i direktnu financijsku štetu za same vlasnike, promijene su zatražene i na tom području.  

– Odlučno tražimo plan gospodarskih mjera za svaku novu najavu strožih epidemioloških mjera sve dok se u potpunosti ne maknu bilo kakva ograničenja u radu – dodao je Đurkin – Benkotić.

Rješavalo se i pitanje problema nedostatka radne snage, ključne za ugostiteljstvo i turizam.

 Digitalna tranzicija

– Kao ključ održivosti posebni naglasak stavljamo na ustrajanju dobivanja kvalitetne radne snage, unapređenje obrazovanja za ugostiteljska zanimanja te razvoju ugostiteljskog i turističkog sektora – ističe.

Uz to, zatraženo je i da se radno vrijeme iza ponoći dozvoli onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete temeljem rješenja o minimalno tehničkim uvjetima uz obvezno predočavanje COVID potvrde na ulazu, ali i da je Nacionalni program oporavka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te kako bi se povećala dodatna vrijednost sektora. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.