"PRIJATELJI ŽIVOTINJA": Biljne namirnice grade snažan imunitet
Vegani imaju 73 posto manju šansu za teži oblik koronavirusa

Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu “BMJ Nutrition Prevention & Health” pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73 posto manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19, priopćili su iz Udruge “Prijatelji životinja”. Cilj studije, koja je uključivala 2884 zdravstvena djelatnika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, bio je istražiti
povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa.
Među 568 pozitivnih slučajeva, najbolje su prošli sudionici koji su bili na biljnoj prehrani, s čak 73 posto manje šanse za razvijanje umjerenih i teških simptoma. U usporedbi s njima, oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19. Osobe na biljnoj prehrani konzumirale su više povrća, voća i biljnih bjelančevina poput mahunarki i orašastih plodova.
Autori ovog istraživanja objasnili su da takve namirnice opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju imunosni sustav i smanjuju rizik od respiratornih infekcija.

– To nas ne treba iznenaditi jer ugledni nutricionist i znanstvenik, dr. Neal Barnard, napominje da su nutricionisti još 50-ih godina prošlog stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koje našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, a važni su i za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva. Opasnost od koronavirusa i drugih bolesti smanjena je jer su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama. Svakodnevnom konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na bolesti – kažu “Prijatelji životinja”, pa napominju da bi pandemija koronavirusa trebala još više ljudi potaknuti da postanu vegani i svakodnevno konzumiraju proizvode biljnog podrijetla:

– Time stvaramo jak imunitet koji nije podložan bolestima, a istodobno se sprječava nastanak novih, jačih virusa koji nastaju zbog uzgoja životinja za hranu. Pozivamo sve na uvrštavanje u prehranu što više neprerađene biljne hrane – kažu iz udruge.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.