Održan 2. znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"
“Iznimno smo ponosni na naše proizvođače, koji svoje znanje i energiju ulažu u proizvodnju. To nam je zalog za budućnost”

U utorak je u kongresnoj dvorani varaždinske sportske dvorane Arena, a u  organizaciji Varaždinske županije, HAZU – Zavod za znanstveni rad Varaždin i udruge Varaždinsko bučino ulje, održan 2. znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje”.

Skupu je prisustvovao veliki broj proizvođača bučinog ulja, a vrlo zanimljiva predavanja održali su predavači  s Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković , ADIPA – Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i Bioinstituta Čakovec. Oni su u svojim izlaganjima predstavili zdravstvene blagodati bučinog ulja i važnost njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a dali su i povijesni pregled razvoja uljara te iznijeli koji su izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

Prisutnima se na samome početku skupa obratila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako je Varaždinsko bučino ulje zaštićeni autohtoni proizvod te je posebno naglasila  da se radi o jedinom zaštićenom bučinom ulju na području Republike Hrvatskkoje je ujedno i prvo bučino ulje koje je osvojilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju. 

– Mi danas imamo četrdesetak poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom bučinog ulja za potrebe tržišta, a još je više onih koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe. Slobodno možemo konstatirati da proizvodnja našeg crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu ekspanziju. Iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji svoje znanje, energiju i trud ulažu u proizvodnju, a još smo ponosniji što to svoje znanje prenose na mlađe generacije. To nam je veliki zalog za budućnost i pretpostavka da će se i dalje nastaviti kontinuitet proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja – poručila je zamjenica župana dok je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek naglasio kako je  intencija ovog skupa promocija i građenje prepoznatljivosti brenda koji se zove Varaždinsko bučino ulje.

– Zaštićeno je pet maslinovih ulja, ovisno o destinaciji otkuda dolaze, i bore se protiv jednog na domaćem tržištu. Ali ta domaća borba je možda čak i nevažna. Želimo da ljudi svakodnevno koriste bučino ulje. Zato smo našim tradicionalnim proizvodima pokrili od vrtića do znanosti, pokušavamo doprijeti u sve sfere društva – rekao je Vincek.

O antioksidacijskoj aktivnosti bučinog ulja i pogače govorio je Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković.

– Antioksidansi su važni u ljudskom organizmu jer naš štite od takozvanog oksidacijskog stresa kojem smo svi podložni zbog današnjeg načina života, brze i nepravilne prehrane i nedovoljnog kretanja, što onda uzrokuje i pretilost i naravno može dovesti do niza raznih bolesti – rekao  je Valić dok je Natalija Uršulin-Trstenjak, Odjel za prehrambenu tehnologiju, Sveučilište Sjever, pričala o potrošnji i informiranosti te o važnosti konzumacije bučinog ulja u studentskoj populaciji.

Predavači Roman Ozimec i Melita Makovec su  prisutnima pričali o današnjim izazovima u proizvodnji bučinog ulja Safety vs Quality te o uljarama bučinog ulja kao industrijskoj baštini Hrvatske.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.