VOLITE GA? Bijeli špek duplo je jeftiniji od klasičnog
Evo kako napraviti spaghetti carbonaru s ovom delikatesom

Bijeli špek, u narodu poznat pod imenom sapun, radi se od od masnog tkiva s potrbušine, leđa ili obraza svinje te se zatim dimi i suši na zraku. Kako piše Index.hr, kilogram bijelog špeka košta 30 do 40 kuna, a u raznim jelima može zamijeniti klasični špek te poslužiti kao baza za pešt, odnosno zaseku, odnosno dodatak jelima.

Može se staviti u jela kao što su variva ili grah, zatim može poslužiti i kao namaz za kruh.

Donosimo recept za spaghetti carbonaru u kojoj će bijeli špek carbonari dati okus i dimljeni miris kakav treba.

Sastojci:

340 grama špageta

140 grama pancete

4 žumanjka

100 grama Pecorino Romano sira

sol, papar

Postupak:

Prvo pomiješajte žumanjke, prstohvat soli te malo sira. Zatim dobro posolite vodu, u koju kada zakipi dodajte špagete koje skuhajte al dente.

Narežite pancetu na kriške debljine otprilike 2 milimetra, a potom nasjeckajte na trakice ili kockice. Pržite je u tavi dok lagano ne posmeđi, a masnoća se otopi.

Ocjedite tjesteninu, no sačuvajte nešto vode od kuhanja. Tjesteninu prebacite u tavu s pancetom i, uz često miješanje, kratko popržite. Sklonite tavu s vatre te u nju dodajte  smjesu sa žumanjcima i sirom i prethodno sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine. Potom miješajte 30-ak sekundi te potom jelo posipajte s preostalim sirom i prstohvatom papra.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.