Omiljena stanica mnogima na putu do Jadrana
I TAKO JE NASTAO LIČKI BORŠČ: Legendarni ugostitelj Macola smjestio 250 ukrajinskih izbjeglica, a neke je i zaposlio

Od 12 i pol tisuća ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, u Korenici ih boravi 250-ero, a poznati lički ugostitelj Željko Orešković Macola u svom ih je hotelu smjestio oko 170, dok ih je u drvenim kućama za odmor još 80-ak. Uglavnom se radi o ženama i djeci. Neke od njih već je i zaposlio, a one su Ličane već osvojile svojim receptima. Tako je ukrajinski boršč postao je lički boršč, otkako su se dvije ukrajinske kuharice, izbjegle iz ratne zone, zaposlile u kuhinji hotelskog restorana u Korenici, piše Poslovni.hr.

– Kuhar kuhara razumije. Razumije. Kupus znaju, krumpir znaju, mrkva znaju. Znači da sve znaju – kazala je nova zaposlenica Macole Zlata Ivanča iz Kijeva, dok se Olga Borisčik iz Sumija nadovezala: 

– Volim raditi. Pokušavam naučiti kolege kuhati ukrajinska jela, a ja učim kuhati hrvatska – rekla je.

Macola ovoga puta nije želio pred novinare, ali njegovo osoblje zato rado hvali nove kolegice. U Korenici je inače 60-ak djece već krenulo u školu, a u hotelu će zaposliti i odgojiteljicu jer igraonicu za najmlađe su već uredili.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.