U Dvorcu Bračak održan Piknik - finalna Show&Tell radionica
“Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ugostiteljstva i turizma, onda bi im se trebalo posvetiti više pažnje, kao i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa“

U zabočkom Dvorcu Bračak, danas je održan Piknik koji je bio finalna Show&Tell radionica, održana u sklopu Projekta ReCeZa – Regionalnog Centra Zabok financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije. Na Pikniku su se okupili osnovnoškolci i roditelji, kojima su predstavljene mogućnosti razvoja karijera u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici SŠ Zabok su pokazali svoje strukovne vještine na djelu, miksajući bezalkoholne koktele, pripremajući male slane i slatke zalogaje, uz priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.

Ove školske godine, učenici su sudjelovali na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

U nizu Show&Tell radionica koje su se održale tijekom ožujka i travnja, nastavnici i učenici Srednje škole Zabok, učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u Srednjoj školi Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da je Piknik prilika da se na zanimljiv i interaktivan način predstave zanimanja koja nudi Srednja škola Zabok, ali i prigoda da se najave i sve mogućnosti koje će SŠ Zabok nuditi u novim prostorima kao regionalni centar kompetentnosti, dodavši da će dolaziti svi iz sjeverozapadne Hrvatske koji žele raditi, obrazovati se ili usavršavati u području turizma i ugostiteljstva.

Deficitarna zanimanja

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec kazala je da je događanje namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola Krapinsko-zagorske i okolnih županija.

-Učenike informiramo o mogućnostima upisa u našu školu, mogu isprobati delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki, slaganja salveta. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja, u prvom redu kuhar i konobar – istaknula je Jurec.

Voditeljica projekta CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti Branka Kralj rekla je da bi se više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa, ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora.

30 godina

-Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja – kazala je Kralj.

Za sve informacije o školovanju, vrata Srednje škole Zabok, bit će otvorena u Dvorcu Bračak, svakodnevno do upisa u srednjoškolske programe.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.