DND Zabok održao posljednju radionicu zdravog kuhanja za djecu petog ciklusa projekta “Zdravo i fino“
SMOOTHIEJI, JUHA, FALAFELI, RIBA, MNOŠTVO POVRĆA: “Kao i svaki put, dobro smo se zabavili, a i nešto novo naučili”

Prošle subote je Društvo “Naša djeca“ Zabok organiziralo treću i posljednju radionicu zdravoga kuhanja za djecu u ovom, petom ciklusu nagrađivanog projekta “Zdravo i fino“.

– Ponovo se s nestrpljenjem iščekivala radionica zdravoga kuhanja u kojoj sudjeluju nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te zainteresirane članice Zabočkih mališana putem kojih usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te se na taj način kod djece širi priča o važnosti zdrave i pravilne prehrane – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

I ovaj je put radionica kuhanja bila više nego uspješna, zahvaljujući iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi volonterki i volontera DND-a: Anki Ilinčić, Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Meliti Hršak, Miji Hlaban, Dori Krznar na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes koja je osmislila cijeli koncept kuhanja i pripreme hrane s djecom za ovu radionicu. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili stalni suradnici Mirko Cvjetko i Igor Jadan.

Brza priprema

-Ova radionicu radionica obilovala je svježim ljetnim voćem i povrćem, ribom, salatama, a spremala su se jela koja ne trebaju dugu pripremu. Radionicu smo započeli nezaobilaznim smoothijem, ovaj put tropskim s okusom ananasa i kokos napitka. Slijed smo nastavili juhom od crvene leće i domaće svježe rajčice, a djecu smo poučili koliko je jadranska srdela zdrava riba, cjenovno pristupačna i može se napraviti na 1000 načina. Odlučili smo se na filetiranje i prženje u sjemenkama sezama, a uz ribu na isti način smo pripremili i trokutiće seitana, svladavši mariniranje u maslinovom ulju, soli i svježim začinima, kadulja, majčina dušica. Djeci je posebno prijalo zapečeno hrskavo povrće, mrkva, batat, češnjak, luk, krumpir, isto sa svježim začinima, kao i tradicionalno jelo s Bliskog istoka, ukusne kuglice od slanutka tzv. falafeli, uz koju smo pripremili i ljetnu salatu od žitarice kvinoje, povrća i maslina i umak od sjemenki suncokreta. Hit radionice bio je bio-sladoled od smrznute banane s okusima bobičastog voća maline, borovnice, višnje te zdrave trbušaste američke palačinke s preljevom od tamne čokolade, jagode i javorova sirupa. Posebno je zadovoljstvo, nas odraslih, kad djeca odu zadovoljna s radionice jer im je fino sve to što smo zajedno skuhali i jer su nešto novo naučili, bilo da je neka nova namirnica ili tehnika rezanja i kuhanja – izjavila je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.

Svoje dojmove podijelila je s nama sudionica radionice Hana.

 -Na radionici mi je bilo lijepo. Saznala sam za nekoliko novih jela i naučila ih spremati. Posebno mi se svidjelo to što smo radili po dva jela u jednoj grupi. Bilo mi je super što smo naučili kako napraviti sladoled. Ovog puta smo i imali dva deserta. Kao i uvijek sve je bilo i zdravo i fino – kazala je Hana, a nadovezala se i Marta koja je također sudjelovala u radionicama:

Nova znanja

 -Na radionici kuhanja su mi se jako svidjeli recepti koje smo pripremali. Najbolje su bile palačinke, pogotovo s preljevom od jagoda i malina. Bilo je zabavno, zdravo i fino. Doma ću probati napraviti juhu od crvene leće koja je također bila jako ukusna – rekla je, a Jakov, također sudionik radionice zaključio je:

 -Radionice zdravog kuhanja uvijek otkriju nešto novo. Bilo to, tehnike kuhanja ili neka druga jela koja nismo imali priliku do tad kušati. U ovoj, zadnjoj radionici ovog ciklusa, upoznao sam se s jelom pod nazivom falafeli. Kao i svaki put, dobro smo se zabavili, a i nešto novo naučili. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati i na ovoj radionici i veselim se budućima – istaknuo je.

Tijekom ljeta kuharski i kreativan tim suradnika DND-a Zabok planira pripremiti jedan novi priručnik-kuharicu u kojemu će, osim recepata sa zdravim jelima, biti opisane i prikazane sve tehnike kuhanja i rezanja koje su se koristile u sve tri radionice ovog ciklusa.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.