Muzejsko-edukativna radionica “Od zrna do pogače“
Mirišu kruščići i peciva iz krušne peći u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec

Mjesec je listopad. Jesen je ponovo prošarala, u svim svojim bojama, polja, trnace i šume. Zrakom se širi miris zrelog voća dok zrake sunca na poljima i u kuružarima obasjavaju zrele, žute klipove kukuruza. Danas u Kumrovcu, u starim zagorskim hižama, koje su očuvane na prostoru Muzeja “Staro selo“ Kumrovec, više ne žive ljudi, ne čuje se škripa drvenih zaprežnih kola koja su prepuna plodova s obližnjih njiva….Prikazom tradicijske arhitekture i interijera tradicijskih  hiža zidanki i mazanki živeuspomene na život u Hrvatskom zagorju koncem 19. stoljeća. Tijekom mjeseca listopada, još od 1996. godine, prostor Muzeja obogaćuje žamor mališana, djece vrtićke i osnovnoškolske dobi koja sa zanimanjem, uz obilazak stalnih muzejskih postava, sudjeluju u muzejsko-edukativnoj radionici “Od zrna do pogače“, autorice, muzejske savjetnice i muzejske pedagoginje Tatjane Brlek.

Muzejsko-edukativni program/radionica “Od zrna do pogače“ u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec organizira se od 1996. godine. Sadržaj radionice prati curriculum dječjih vrtića i osnovnih škola te je program organiziran uz obilježavanje Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje. Muzejsko-edukativnom radionicom  “Od zrna do pogače“ djecu uključujemo u aktivnosti kojima upoznaju istoimeni stalni muzejski postav, vrste žitarica, način njihova uzgoja te upotrebu danas i nekad. Djeca spoznaju kako su nekada ljudi žitarice (pšenicu i raž) uzgajali za potrebe hrane, ali i za izradu slamnatih krovova. Pričom o kukuruzu upoznaju današnje vrste kukuruza, ali i već pomalo zaboravljenu belu kuruzu koja se ističe posebnom kvalitetom zrna. Otkrivaju vrste žitarica i vrste brašna koje od njih nastaju. Vizualnim i auditivnim doživljajem interijera i eksterijera Muzeja “Staro selo“ Kumrovec sudionici radionice adaptiraju se na ambijent očuvanog zagorskog sela i preuzimaju ulogu stanovnika sela/muzeja. Već unaprijed pripremljeni na zadatak pečenja kruha u krušnoj peći, a znajući da će sami morati samljeti žito u brašno na ručnom mlinu žrmlju uključuju se u aktivnosti runjenja kukuruza. Ushićeni i željni novog iskustva uzimaju klipiće kukuruza i svojim spretnim prstićima odvajaju, u košaru zrnje kukuruza, a drvenastu sredinu klipa, kic, kocen brižno spremaju kako bi se iskoristio za potpalu vatre u krušnoj peći. Pune košare zrnja odnosimo u mlin, žrvanj, gdje nas spremno čeka Josip u ulozi mlinara. Postupak od žita do brašna, osim aktivnostima djece, popraćen je i govornim vježbama kojima djeca predškolske i školske dobi upoznaju neke dijalektalne nazive (npr. hiža, ružiti, žrvanj). Dobiveno brašno, uz pomoć demonstratorica kuharica, tete Jasne i Biserke, presijava se, pomoću sita, u staroj krušnoj črnoj kuhinji gdje sudionici upoznaju, osim samog ambijenta kuhinje, i tradicijsko posuđe, krušne peći i način njihova funkcioniranja. Slijedi izrada tijesta i oblikovanje vlastitih kruščića i peciva te poučavanje o pečenje kruha u krušnoj peći. Posebnom doživljaju doprinosi nezaboravan miris friško pečenih kruščića i peciva koji se širi iz krušne peći. Ispečena peciva djeca odnose svojim domovima.

U ovaj dinamičan i nadasve poučan program muzejsko-edukativne radionice “Od zrna do pogače“ tijekom svakog mjeseca listopada uključuju se djeca starije vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole. O kvaliteti samog programa svjedoče nove generacije mališana koje s istim žarom kao i generacije djece prije dvadeset i šest godina pokazuju interes i trude se  izraditi svoje pecivo. Integriranjem  znanja, doživljaja i iskustva njegujemo ljubav i razvijamo interes čuvanja baštine našeg prelijepog Hrvatskog zagorja. Vjerujem da će mališani koji su svim svojim osjetilima doživjeli, segmente već pomalo zaboravljenog načina života u zagorskoj hiži  biti istinski zaljubljenici u tradicijske vrijednosti i pravi čuvari baštine.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.