Jeste li svjesni opasnosti za zdravlje?
Kuhanje na štednjak na plin može biti gore od šetnje ulicama zagađenoga grada

Omiljen način kuhanja profesionalnih kuhara, ali i velikog broja kuhara u domaćinstvima mogao bi biti itekako opasan po zdravlje. Naime, prema novom istraživanju, plinska kuhala proizvode sitne čestice i dušikov dioksid, pa kuhanje na plin u zatvorenom prostoru može biti i štetnije od boravljenja na ulicama zagađenih gradova. Piše Independent, a prenosi Index.  

Dušikov dioksid i sitne čestice koje se ispuštaju tijekom uporabe plinskih kuhanja mogu pridonijeti razvoju bolesti srca, raka te Alzheimerove bolesti. Djeca i stariji su posebno osjetljivi ovakvo onečišćenja zraka. Za potrebe istraživanja djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su evidentirali onečišćenje zraka, prenosi časopis New Scientist.

– Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole – rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.

Ilustracija

Problem zagađenosti zraka u zatvorenim prostorima tek je odnedavno prepoznat kao problem koji treba biti u fokusu isto kao i zagađenje vanjskog zraka. Zbog istraživanja provedenim u SAD-u, znanstvenici podsjećaju kako plinska kuhala također pridonose globalnom zatopljenju. Naime istraživanje je pokazalo kako se metan koji curi iz plinskih peći može usporediti s emisijama iz oko 500.000 benzinskih automobila. U Europskoj uniji bi zbog kuhanja na plin više od 100 milijuna ljudi moglo biti izloženo štetnom onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima, čime se krše propisi EU o onečišćenju koji vrijede za vanjski zrak, izvijestila je ovaj mjesec nevladina organizacija Clasp.

Upravo zbog ovih navedenih razloga sve je više zahtjeva za stavljanjem naljepnica s upozorenjem o riziku za zdravlje na plinske štednjake. U Ujedinjenom Kraljevstvu u novim domovima od 2025. više neće biti postavljana grijanja na fosilna gorive, što znači prelazak na električne štednjake s indukcijom. SAD primjerice čak nudi kućanstvima subvencije u iznosu do 1340 za prelazak s plinskih na indukcijske štednjake.

Istraživanje je pokazalo kako kuhinjske nape mogu smanjiti razinu onečišćenja za 55 posto. U međuvremenu, na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima u kojima se kuha može se utjecati češćim otvaranjem prozora, prozračivanjem i korištenjem ventilatora.  

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.