Krenuo šesti ciklus radionica “Zdravo i fino” DND-a Zabok
ČITAVO DESETLJEĆE ZDRAVE KUHINJE

Krenuo je šesti ciklus radionica u sklopu projekta “Zdravo i fino” DND-a Zabok koji traje već čitavo desetljeće. Ovog su se puta na meniju našli zobeni keksi, kakao i čaj za početak dana, zatim za ručak domaće grah varivo, tortilje koje su umijesila i ispekla djeca, povrće u woku, namaz od slanutka, bijeli umak od indijskih oraščića, orijentalni za’atar umak, zapečene palačinke s gljivama, porilukom i špinatom, povrtno-voćna salata od crvenog kupusa, koromača i manga, slatke zdrave palačinke s namazom od lješnjaka i domaćim pekmezima od marelica i smokava te čokoladni mousse od avokada s kompotom od višanja. 

Posebno iznenađenje

Radionice su održane u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet, a DND je za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posebno iznenađenje na ovoj radionici bilo je predstavljanje nove kuharice, odnosno “Kuharskog vodiča za (ne)znalce”, uz prigodnu izložbu ilustracija Ane Kaić Lacković koje krase novu publikaciju, a rezultat su prošlogodišnjih radionica zdravog kuhanja s djecom.

– Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih prethodno izdanih kuharica i za ovaj “Kuharski vodič za (ne)znalce” te smo se na neki način vratili na početak, moglo bi se reći, ‘na osnove’ koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i po prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te raznim priborom i opremom u kuhinji – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak. 

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu (ali i odrasle), s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja. 

Korisno i zabavno

Kao i dosad, najvažniji su nam dojmovi djece, koja ni ovaj put nisu skrivala oduševljenje.

– Naučila sam nešto novo i lijepo se zabavila s drugima. Sve što smo napravili bilo je fino, zdravo i različito, a sve te recepte mogu naći u kuharici koju sam dobila i mogu ih ponovno skuhati. Kuharica mi se jako sviđa jer je drugačija od ostalih i drago mi je što mogu ponoviti neke recepte, a neke nove naučiti – rekla je Nea. 

Radionica kuhanja bila je više nego uspješna, zahvaljujući voditeljici radionica zdravoga kuhanja Snježani Krpes i iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi – Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Andreji Šagud, Dori Krznar, Nedi Novosel i Vanji Strabić. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i tiktoker Igor Jadan. 

Inače, tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu OŠ K.Š Gjalskog, a u travnju i savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava “Naša djeca“ Hrvatske.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.