ZABOK: Asistent s PMF-a Patrik Jureša održao predavanje “Vino jučer, danas, sutra – utjecaj vremena na poljoprivredu“
“Naša vina u Zagorju će postati manje kiselija, ali s većim postotkom alkohola”

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Gradskoj galeriji je održano predavanje asistenta na Geofizičkom odsjeku PMF-a Patrika Jureše, mag. phys. – geophyus.  

Nakon uvodnih riječi predsjednice Ogranka Sandre Babnik Lončar koja je pozdravila sve prisutne, uslijedilo je predavanje na kojem su posjetitelji mogli saznati da je u posljednjih 25 godina trend porasta u godišnjoj temperaturi zraka tijekom kojih se osjećaju veliki ekstremi u mjerenoj oborini (od suša do poplava) i povećanje u trajanju srednje godišnje duljine sušnih razdoblja. Taj porast prosječne temperature zraka utječe na promjene u odvijanju fenofaza svih biljaka, a osobito vinove loze. 

Uslijed klimatskih promjena dolazi ne samo do promjene u odvijanju fenofaza nego i do promjena u prinosu, rokovima berbe i kemijskom sastavu grožđa. Hrvatska ima veliki broj autohtonih sorata vinove loze – 125 primki koje se nalaze u nacionalnom kolekcijskom nasadu autohtonih sorata. Povoljni klimatski uvjeti, reljef i tlo te raznolikost sorti, kao i suvremena tehnologija učinili su da Hrvatska bude zapažena vinogradarska zemlja koja može ponuditi kvalitetne i vrhunske proizvode koji svoje mjesto pronalaze i na najzahtjevnijem turističkom tržištu, a osobito Zagorje jer je Krapinsko – zagorska županija druga kontinentalna županija u Republici Hrvatskoj po broju noćenja i dolazaka turista kojima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu svojih proizvoda i usluga. 

– Samim time naša vina u Zagorju će postati manje kiselija, ali s većim postotkom alkohola. Na tragu toga će se mijenjati i sorte. No ipak, naše Zagorje će imati manje promjena i problema od Dalmacije i Slavonije – zaključak je predavača Jureše.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.