'HEAT APPETITE': Lovro Novina iz Gornje Stubice i Karlo Šoštarić iz Donje Pačetine glavni su i odgovorni za fine mirise koji se šire Knežijom
Mladi Zagorci otvorili ‘street food bar’ u Zagrebu i osmislili hit – tortilju s puricom i mlincima

Dvojica mladih Zagoraca su se nedugo nakon završene kulinarske škole u Zaboku odlučili upustiti u ‘avanturu života’. Lovro Novina (21) iz Gornje Stubice i Karlo Šoštarić (20) iz Donje Pačetine su novcem zarađenim kroz rad u renomiranim restoranima, odlučili otvoriti ‘street food bar’. Nazvali su ga ‘Heat Appetite’, a svojom hranom žele privući mlade studente “sa Save”. Lokal se naime nalazi nedaleko Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, na adresi Horvaćanska cesta 31, smješten je u haustoru poduzetničkog centra, a dečki su prostor uredili sami.

Glavni ‘chef’ je Petar Banović iz Zaprešića dok su jela bazirana na azijsko-meksičkoj kuhinji – lagana i nutritivno vrijedna. Uz jednu, nazovimo to tako, iznimku i posvetu svom Zagorju – jedinstvenu tortilju s puricom i mlincima, uz što ide i svježi kupus, a sve povezano demiglace umakom.

Istočna kuhinja i wok

Ideja za otvaranja ‘street food bara’ došla je nakon što su istraživanjem došli do zaključka da u Zagrebu ima prostora za azijsko-meksičku kuhinju orijentiranu na mlađu populaciju. Wok kao primarni alat uz visoku temperaturu te zdrave i svježe namirnice nit su vodilja za izvrsno jelo. Kako rade hranu te gdje su prikupili iskustvo, ispričao nam je Lovro.

– Ideja je bila da otvorimo ‘fast food’ u Zagrebu s obzirom na činjenicu da je Zagreb veliko tržište hranom, orijentirano pretežito na mlade. Odlučili smo se za kombinaciju woka i tortilja. Wok je azijska kuhinja, dok je tortilja španjolsko-meksička. To su praktički dvije strane svijeta što se tiče prehrane – priča nam Lovro.


– Cilj nam je bio izbjeći klasični roštilj, burgere i sličnu hranu jer smatramo da je tržište već dovoljno zasićeno time, dok za istočnu kuhinju ima još puno prostora u Zagrebu. Tehnička oprema u kuhinji puno nam je pomogla s obzirom na to da imamo kuhinjske aparate koji su prilagođeni za takvu vrstu pripreme hrane – kaže nam naš sugovornik.

Kuhari su po struci s već prethodnim iskustvom. Radili su u renomiranom restoranu i imali jako dobre mentore.

– S obzirom na to da smo suosnivač Karlo i ja, te glavni ‘chef’, po struci kuhari, imamo prethodnog iskustva u pripremi istočne hrane. Radili smo je na sezoni, ali i u renomiranom restoranu u Zagorju gdje smo odrađivali praksu. Također, imali smo jako dobre mentore, odnosno ‘chefove’, koji su nas usmjerili i korigirali da svako sljedeće napravljeno jelo bude još bolje. Trenutno koristimo njihove recepte – ispričao nam je ovaj mladi poduzetnik.


Inicijalna lokacija na kojoj su trebali imati lokal je otkazana u zadnji tren, svega nekoliko dana prije nego su trebali useliti i početi raditi. Na svu sreću, ta situacija se okrenula u pozitivnom smjeru i našli su lokal na još boljoj lokaciji koja je okružena studentskim domovima ‘Stjepan Radić’ i ‘Cvjetno naselje’.

– Htjeli smo Maksimir, no vlasnik lokala nam je u zadnji tren javio da ne može iznajmiti lokal, a mi smo već sve pripremili i bili spremni početi raditi. U tom trenutku smo počeli tražiti novu lokaciju i taman je taj dan bio objavljen oglas za ovu lokaciju gdje se sada nalazimo, na Horvaćanskoj. Shvatili smo da je ova lokacija super zbog blizine studentskih domova i puno studenata, a i sam kvart Knežija prilično je velik. Na tom području nema ponude takve vrste hrane pa nam se na kraju sve jako dobro poklopilo – rekao je Lovro.

Uz to što su odlični kuhari, a u što smo se i sami uvjerili, ovi mladi Zagorci imaju i dobar ‘nos za biznis’.

– Na ovoj lokaciji je jako dobar noćni život, u blizini je nekoliko noćnih klubova pa ćemo u skorijoj budućnosti prilagoditi radno vrijeme noćnom životu. Trenutno radimo od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a u planu nam je u petak i subotu malo kasnije otvoriti lokal, ali bi zato radili dulje, do ponoći ili dulje – kaže mladi poduzetnik.

Mladi studenti

Ciljana ekipa koju žele privući svojom kuhinjom su mladi studenti orijentirani prema istočnoj kuhinji. Također, za njih imaju i odlične popuste.  

– Primarni klijenti na koje ciljamo su studenti koji žive u obližnjim studentskim domovima. Studenti su više orijentirani i otvoreni za takvu vrstu istočne hrane, dok je malo starija populacija više orijentirana na hranu tipa odojak i pljeskavice – govori Lovro pa dodaje:

– Moram napomenuti da su naši obroci puno veći od prosjeka kako se nitko ne bi osjećao zakinutim. Uz to, za studente imamo i dodatni popust s obzirom na to da imaju slabiju platežnu moć. Dakle, imamo 15 posto popusta za studente s ‘iksicom’ dok je uz prikaz ‘Zlatne karte Grada Zagreba i ‘iksice’ ukupno 25 posto popusta – priča Lovro.


Hrana se može ponijeti ‘za van’, no moguće je jesti i u lijepo uređenom lokalu.

– Prednosti ove lokacije u odnosu na inicijalno planiran lokal u Maksimiru je što imamo i nekoliko stolova u lokalu pa ljudi mogu sjesti i ovdje pojesti. Na kraju je sve ispalo čak i puno bolje nego planirano – iskreno govori Lovro.
Otkrio nam je potom i zašto su se baš orijentirali na pripremu jela u wok tavama te kakve gastro aparate koriste.

– Koristimo wok indukcijske gastro aparate koji rade na struju. Tava se zagrijava na 320 stupnjeva Celzijusa. Ovdje nemamo otvoreni plamen i ne trebamo vodeni zid za hlađenje koji klasični plinski štednjaci imaju. Indukcija zagrijava tavu puno brže od plamena što u konačnici ispada još i bolje za izradu hrane – naglašava Lovro i dodaje.

– Gledali smo da s tim gastro aparatima koje imamo, pokrijemo istočnu kuhinju, točnije izradu tih jela. S obzirom na to da smo se odlučili ne imati pećnicu, ideja je bila uklopiti jela u naš meni, koja se brzo i lako pripremaju na wok tavama – dodao je.

Samo svježe

Imaju širok asortiman namirnica, a koriste samo one svježe.

– Neka jela koje imamo na meniju su wok piletina, wok junetina, wok tofu, tortilja piletina, tortilja puretina, tortilja losos te salate koje smo dodali da ‘obogatimo’ meni. Manje-više, bazirani smo na određenom broju namirnica koje se različito kombiniraju i u konačnici dobijemo različita jela – ističe ovaj 21-godišnjak.

– Pored woka, gledali smo što bi još mogli ubaciti u meni jer je sam wok meni premali, pa smo to odlučili upotpuniti tortiljama. Priprema je vrlo slična s tom razlikom da se ovdje na kraju sve zamata u tortilju. Za hrvatsko tržište smo recepturu još malo prilagodili ovdašnjem ukusu, tako da su jela u konačnici malo slanija – otkriva Lovro.


Rekao nam je potom i nekoliko riječi o tome na koji način ljudi najviše naručuju hranu, koja jela su najprodavanija, a osvrnuo se i na buduće planove.

– Najviše nam dolaze ljudi za osobno preuzimanje, nakon toga su ljudi koji dođu ovdje i sjednu u lokal, a nakon toga ono što isporučujemo preko firmi koje se bave dostavom hrane na kućnu adresu. Što se jela tiče, najprodavanija jela su wok piletina i tortilja piletina što je i bilo za očekivati s obzirom na to da je ta kombinacija popularna kod mlađe populacije. S tim ne možete pogriješiti – nadodaje Lovro.

Zarada im nije prioritet. Prvobitno žele steći povjerenje kupaca i stabilizirati se.

– Prioritet nam je izreklamirati lokal, staviti taj naš ‘street bar’ na ‘čvrste noge’ te imati dovoljne prihode da se održavamo. Čak nam u ovom trenutku zarada nije prioritet već je to želja da vidimo kako cijeli sustav vođenja ovakvog posla funkcionira, kako se vodi ‘street bar’. Za početak nam je bitna stabilizacija i branding – ističe Lovro i za kraj ističe:



– Moram napomenuti da je azijska kuhinja jako zdrava jer se koriste svježe namirnice, puno povrća koje se termički ne obrađuje jako, već samo toliko da ih toplina ‘dotakne’. Namirnice u tom slučaju zadržavaju sva svoja svojstva i to ih čini zdravima. Nema ‘teških’ začina, stavljamo soja sos koji je slan i sam po sebi protein. Stoga, pozivamo sve ljude koji su otvoreni za azijsko-meksičku kuhinju, da dođu do nas i probaju nešto s našeg menija jer smatramo da radimo ukusnu hranu i da je na jako visokom nivou – zaključuje ovaj mladi poduzetnik iz Zagorja. (Piše: Martin Ćuk)

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.