Upoznajte izuzetne proizvode OPG-a “Šinjorina Smokva”
Tajna je u sastojku, a to je da je uvijek samo jedan

U malom selu Poljica, nedaleko Zadra, smjestio se OPG “Šinjorina Smokva” kojeg su prije 20 godina pokrenuli Sandra Babac i Alan Damjanić. Od tada su na tržište plasirali pet jedinstvenih, potpuno ekoloških pekmeza bez ikakvih aditiva i to od smokve, dunje, višnje maraske, mandarine i šljive. 

Krenuli su skromno, no kroz 20 godina rada, upornosti, učenja i inovacija, danas su u samom vrhu.

– OPG smo osnovali 2004. godine, no prve staklenke pekmeza u kućnoj radinosti sam napravila 2003. godine. Prvi ozbiljniji prostor u kojem smo radili preradu imali smo 2007. godine, a 2012. smo prešli u mini-pogon za preradu voća – započela je priču Sandra Babac.

‘Čak ni šećer’

– Voće koje mi proizvodimo je ekološki certificirano što znači da nije tretirano nikakvim kemikalijama u nasadu niti umjetnim gnojivima. Sve pekmeze radimo na isti način, tako što zgušnjavamo voće do određene konzistencije i pritom ne dodajemo apsolutno ništa, pa niti šećer. Naš moto je “Samo jedan sastojak – ekološko voće” – istaknula je naša sugovornica.

“Šinjorina Smokva“ i “Šinjorina Mandarina” mogu se naći na policama ‘Kauflanda’, ali i na drugim lokacijama. Također, jedan manji dio proizvodnje izvoze u zemlje kao što su Austrija, Njemačka i Slovenija, a Švedska im je najdugovječniji uvoznik. 

– Zahvaljujući ‘Zelenoj medalji’, koju je ‘Kaufland’ prošle godine dodijelio najboljem ekološkom proizvodu, našli smo se na njihovim policama u cijeloj zemlji, pa tako i kod vas u Zagorju. Ima nas u još nekim probranim suvenirnicama, kao što je ‘Drachenstein’ kod Dvorca Trakošćan, u zračnim lukama i delikatesnim trgovinama kao što je npr. ‘Gligora’. Osim što su proizvodi zdravi, ujedno su i gastro-suveniri, pa ih turisti rado kupuju – rekla nam je Babac. 

Trenutačno rade pet vrsta pekmeza.

– Radimo pekmeze od maraske, smokve, šljive, dunje i mandarine. Iz vlastitih nasada imamo smokvu i dunju, a od kooperanata uzimamo šljivu, mandarinu i marasku. Naši pekmezi su ustvari esencija voća. Mogu ih jesti i dijabetičari, kao i mala djeca. Isključivo radimo od svježeg voća u njegovoj optimalnoj zrelosti, ne radimo od smrznutog ili suhog voća ili od poluprerađevina. Proizvod je ekskluzivan samim time što radimo pekmez samo tijekom sezone. Time smo limitirani vremenski i kapacitetom proizvodnje – rekla nam je Babac, te napomenula kako bi rado proširila proizvodnju:

– Voljeli bismo proširiti tu paletu proizvoda ali tražimo isključivo kvalitetno voće koje se ciljano uzgaja za naše potrebe u svojoj najboljoj zrelosti tako da smo otvoreni i za druge voćne vrste.Voljela bih imati borovnicu, kupinu, jagodu i marelicu – dodaje.

Babac je pokrenula i 10 godina organizirala “Festival smokava” s ciljem da pomogne svom proizvodu, ali i drugim proizvodima od smokve, a potom ga je prepustila lokalnim institucijama ne bi li ga one dodatno nadogradile.

Nagrade

Nagrade im nisu strane. Nanizalo ih se već poveći broj, ne samo domaćih već i inozemnih. Najnovija je ona za industrijski dizajn, odnosno, inovativnu ambalažu.

– Od samog početka prate nas brojne nagrade za kvalitetu i dizajn. 2007. godine dobili smo dva srebra za logo i vizualni identitet. To je bilo natjecanje u Moskvi “Best of the best” koje je pandan “Red Dot-u”. Svake godine smo nagrađivani na “Intradi”, splitskom međunarodnom natjecanju gdje smo, u nekoliko navrata, bili i šampioni. Također, “Festival pekmeza, džema i marmelade” u Dubrovniku nam je donio brojne nagrade. Bilo je tu još i drugih nagrada – priča nam Sandra, te nadodaje:

– Najnovija nagrada je za industrijski dizajn za kartonsku ambalažu za tri teglice pekmeza. Nazvala sam je “Borša Šinjorina 3 u 1” zato što se naš vizual nalazi odozgo, na poklopcu pekmeza. Sva postojeća dostupna kartonska ambalaža je izrađena tako da imate bočni pogled na staklenke, dok se, u mojem dizajnu, staklenke vide odozgo. Za to sam dobila nagradu kao najbolje rješenje za produkt dizajn u Dalmaciji, a potom i srebro na “Inovi” – ponosno zaključuje Babac. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.