Međutim, to bi se uskoro trebalo promijeniti
VEGETA: Vjerojatno najpoznatiji hrvatski proizvod u sebi gotovo uopće nema hrvatske sastojke

Hrvatska godišnje uveze sušenog povrća u vrijednosti od 30 milijuna eura jer nema vlastite sušionice koja bi zadovoljila potrebe prehrambene industrije. Cijena sušenog povrća u Europi proteklih je godina porasla zbog pandemije i visokih ulaznih troškova te sve veće potražnje. Kako piše Danica, to je na svojoj koži osjetila i koprivnička Podravka, najveći uvoznik sušenog povrća u Hrvatskoj.

Podravka godišnje troši oko 6500 tona sušenog povrća. Samo za Vegetu ide oko 3200 tona sušenog povrća – mrkve, pastrnjaka, krumpira, luka, celera i peršinova lista. Ništa od toga nije hrvatsko. Osim sušenog povrća, u svjetski poznat dodatak jelima još idu kuhinjska sol, pojačivači okusa, šećer, začini, kukuruzni škrob i bojilo riboflavin. Navodno je tek nešto šećera i soli nabavljeno u Hrvatskoj.

Prva hrvatska sušionica povrća

Ovih je dana građevinsku dozvolu dobio projekt prve sušionice povrća u Hrvatskoj koja bi se trebala graditi u industrijskoj zoni u Virovitici. Riječ je o investiciji teškoj gotovo 40 milijuna eura. Investitor se još traži, ali to sigurno neće biti Podravka. Oni jesu zainteresirani za nabavu domaćeg sušenog povrća, ali neće biti partneri u gradnji sušionice. Osim toga, takvo sušeno povrće mora biti konkurentno cijenom i kvalitetom.

Najveći potrošači sušenog povrća u Podravki su kategorije kulinarstva (Vegeta) i juha. Te su kategorije u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile čak 113 milijuna eura prodaje. Proteklih je godina sušeno povrće Podravka uglavnom nabavljala iz sušionica u Poljskoj, Njemačkoj i Češkoj. Prije desetak godina Podravka je uvozila oko 900 tona sušenog luka, 1600 tona sušene mrkve, 700 tona sušena krumpira i 1150 tona pastrnjaka, a za jedan kilogram sušenoga, treba proizvesti otprilike deset kilograma svježeg povrća.

Za sušeno povrće, dakle, treba zasaditi 65.000 tona svježeg, za preradu treba dodati još najmanje 30.000 tona svježeg i uz to oko 95.000 tona pšenice. Ako je ta računica točna, ukupno je to 190.000 tona ratarskih kultura.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.