ISPLATI SE RANIJE KUPOVATI
ZAHUKTAVA SE BLAGDANSKO LUDILO: Cijene odojka skočila na 12, janjetine i na 15 eura

Prema procjenama HGK, Hrvati će ovog Božića potrošiti najmanje 10 % više novca nego lani, odnosno više od 3 milijarde eura pa su građani unaprijed krenuli u nabavku za blagdanski stol. Najprije su krenuli u nabavku mesa čijom se ranijom kupnjom nešto moglo i uštedjeti.

Naime, prije koji tjedan odojak je u nekom od trgovačkih lanaca koštao oko 6,50, a danas 8 eura za kilogram. U mesnicama je pak cijena s oko 7,50 do 8 eura skočila na 12, janjetine s 10-12 eura i na 15, piše Večernji list.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako ne očekuje dalji rast cijena odojaka. Međutim, to najviše ovisi o situaciji s afričkom svinjskom kugom te potražnji. Prijašnjih godina je tek svaki četvrti odojak bio iz domaćeg uzgoja, a ostali iz uvoza. Mjesečno se u klaonicama u prosjeku klalo oko 20.000 odojaka, u prosincu ta brojka naraste na oko 60.000. Uz prosječnu težinu od oko 10 kilograma po odojku, to znači da će se pojesti oko 600 tona toga mesa.

Purica koje teže 3-4 kilograma u prosincu se pak zakolje oko 100 do 120.000 komada više od prosječnih 70.000, što je također oko 600 tona. U trgovačkom lancu kilogram košta 6 eura, na tržnici između 10 i 13 eura, a oko 75% ih je domaće. Ostatak dolazi iz Francuske i Mađarske.

– To je ono što je legalno zaklano, a koliko je toga u sivoj zoni može se samo procjenjivati. Drži se kako se još najmanje 20 do 30 posto neregistriranih odojaka i purica godišnje klalo u ovo vrijeme. No ove će godine, posebice odojaka, zbog afričke svinjske kuge sigurno biti manje – kaže Bobetić.

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana za oko 10-15 % pojede se i više teletine, junetine nego tijekom godine, janjetine oko 300-tinjak tona. No nitko ne zna koliko je godišnje proizvedemo, osim da je se u srpnju i kolovozu te u prosincu troši i trostruko više nego ostalih mjeseci.

Sad je i dosta skuplja, a janjetina u ovo doba godine je najčešće uvezena iz Bugarske, Rumunjske ili Makedonije. Veleprodajna cijena u EU joj je oko 6,50 do 7 eura. Prve dvije države imaju program osjemenjivanja ovaca pa janjadi čitave godine, dok odojci uglavnom dolaze iz Nizozemske, Danske i dio iz Njemačke.

– Procjene su kako će nam ukupna blagdanska košarica biti 15 do 20 posto skuplja nego lani. Suhomesnati proizvodi su najviše poskupjeli, poput pršuta koji u nekim trgovačkim lancima koštaju i 20 do 30 eura. Više cijene trajnih suhomesnatih proizvoda zapravo su više rasle nego cijene mesa. Industrija se ne usudi jako dizati cijene svježeg mesa pa kompenziraju s trajnim proizvodima, koji su rasli poprilično, pancete, trajne salame – zaključio je Bobetić za Večernji list.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.