NOV HIT MJESTO U ZAGREBU: Iskusna pekarica Snježana Capan priprema delicije s domaćim štihom
“Tijesto razvlačim u izlogu, pa po štrukle dođu i ljudi koji to spaze iz tramvaja”

Jedni odmah ulaze razmišljajući čime bi se mogli počastiti, drugi stoje pred izlogom i s ulice promatraju gazdaricu u bijelom kako mijesi najfinije domaće slastice. Prizor je to koji svakodnevno privlači poglede prolaznika koji se nađu u šetnji Ilicom nasuprot Trga dr. Franje Tuđmana, gdje je Snježana Capan nedavno otvorila vlastiti slastičarski obrt ‘Štrukli To Go’, donosi Večernji list.

Nakon dugogodišnjeg rada u pekarskoj industriji, ali i brojnih obiteljskih svečanosti na kojima je bila zadužena za pečenje torti i kolača, kaže, željela je i široj javnosti prezentirati svoje vještine. Iako trenutačno živi u Zaprešiću, svoj je mali obrt odlučila otvoriti u središtu metropole jer smatra da Zagrebu nedostaje domaćeg štiha.

Trebat će nam još ruku

– Željeli smo prostor u centru, u natječajima smo pronašli ovaj, prijavili smo se i evo nas. Jako smo zadovoljni lokacijom, često nas ljudi vide i iz tramvaja pa dolaze – ističe Snježana Capan, koja u Ilici 156, osim pravih domaćih štrukli, nudi i ostale tradicionalne domaće slastice poput međimurske gibanice, zlevanke, orahnjače, makovnjače i štrudle. Sve mijesi ručno, a kako bi se kupci u to i uvjerili, odlučila je veliki limeni stol postaviti u izlog.

– Htjela sam da ljudi vide da nemam što skrivati, a smatram i da se s godinama gubi tradicija ručne izrade. Stalno netko stoji pred izlogom i promatra me, ali ne smeta mi to, dapače, lijepo je. Žene znaju ulaziti i pitati me kada ću razvlačiti tijesto za štrukle jer žele gledati kako to radim, a možda nekome dam i ideju da napravi nešto slično – kaže.

Na jelovniku su dvije varijante štrukli, pečeni koji stoje dva eura po komadu te kuhani za koje ćete izdvojiti 1,80 eura. Jedu se, dakako, s nogu, no želite li se svježe pečenim štruklama počastiti kod kuće, u ponudi su i sirovi štrukli. Porcija od dva komada stoji 1,90 eura, a sve što trebate napraviti jest zapeći ih u pećnici. Tražena je i zlevanka, tradicionalna međimurska delicija koja se u slanoj varijanti nudi za 1,70 eura, a slatku ćete platiti deset centi više.

Uskoro će u ponudu, najavljuje, uvrstiti i neke novitete poput slavnih salenjaka, pite od jogurta te štrudle od višnje, no tehniku, kaže, neće mijenjati jer ne planira odustati od tradicionalne ručne izrade slastica. 

Čitavu priču o lokalu ‘Štrukli to go’ pročitajte OVDJE.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.