Potrebna je samo žličica
Zujanje pčela je na vrhuncu, a evo kako najbolje prepoznati krivotvoreni med

Na tržištu se često pojavljuje nečisti med koji se krivotvori. Stoga, pri kupnji treba obratiti pažnju na etiketu i deklaraciju. Krivotvoreni je med moguće prepoznati na nekoliko načina, piše Podravski list

Najjednostavniji je da se žličica meda stavi u čašu hladne vode i ako se med rastopi, to je loš znak, jer će pravi med potonuti na dno i ostati na hrpi. Provjera se može napraviti i s pomoću voštane svijeće s pamučnim fitiljem. Potrebno je staviti malo meda u staklenu posudu i u njega umočiti pamučni fitilj svijeće i zapaliti ga. Ako gori, med je čist, a ako ne gori ili gori vrlo slabo uz pucketanje, nije čist. Nadalje, moguće je i staviti par kapi meda na upijajući papir, poput salvete. Ako papir upija med, nije čist, a ako ostaje na površini, je. 

Postoji i provjera čistim alkoholom tako da se dvije žlice meda i šest žlica čistog alkohola stave u teglu koju treba ugrijati na vrućoj vodi i promućkati nekoliko puta. Ako je pravi med, on će se spojiti s alkoholom, a ako nije, na dnu će se stvoriti bijeli talog. Nadalje, med namazan na kruh će ga otvrdnuti za nekoliko minuta, a “lažni” navlažiti. 

Kristalizacija kod “lažnog” meda će biti glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo stajao. Ako dvije ili tri žličice meda stavimo u mikrovalnu pećnicu i zagrijemo, pravi će se med karamelizirati i neće imati pjene, dok će kod lažnog biti dosta mjehurića i neće se karamelizirati, savjeti su Dušana Savkovića iz njegove poznate enciklopedije.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.