Riba ili hamburger? Razmislite što je bolje za vas
Evo koja je najbolja, a koja najgora hrana za srce

Uravnotežena prehrana utječe na zdravlje čitavog organizma, a time i na stanje srca. Mnoga moderna hrana previše je prerađena ili je naprosto fast food, što treba izbjegavati koliko je moguće, prenose 24sata.

Također, previše zasoljena ili pržena hrana s godinama sve više škodi srcu, stoga je treba zamijeniti nekim zdravim lokalnim namirnicama koje su dostupne.

Najbolja hrana za zdravlje srca

  • Masna riba (losos, skuša, sardina) – bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti
  • Orašasti plodovi (bademi, orasi) – sadrže zdrave masti, vlakna i proteine koji mogu smanjiti loš kolesterol
  • Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline) – bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca
  • Tamno lisnato povrće (kelj, špinat) – puno je vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka
  • Avokado – sadrži zdrave mononezasićene masti koje mogu smanjiti loš kolesterol i povećati dobar kolesterol
  • Cjelovite žitarice (zobena kaša, smeđa riža, kvinoja) – sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i održavanju zdrave težine
  • Maslinovo ulje – bogato mononezasićenim mastima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti
  • Sjemenke (lanene, suncokretove, chia) – izvor su omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidansa
  • Tamna čokolada (s visokim udjelom kakaa) – sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali treba je konzumirati umjereno
  • Mahunarke (grah, leća) – bogate su vlaknima, proteinima i antioksidansima te pomažu u smanjenju kolesterola i održavanju zdrave težine

Najgora hrana za zdravlje srca

  • Prerađeni mesni proizvodi (kobasice, hrenovke, slanina) – imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i soli te time povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Brza hrana (hamburger, pomfrit) – često je bogata zasićenim mastima, trans-mastima i soli
  • Slatkiši i deserti (kolači, keksi, bomboni) – sadrže visoke količine šećera i nezdravih masti, što može dovesti do debljanja i povećanog rizika od srčanih bolesti
  • Gazirana i zaslađena pića – imaju visok udio šećera koji može dovesti do debljanja, dijabetesa i povećanog rizika od srčanih bolesti
  • Bijeli kruh i rafinirani ugljikohidrati – nedostatak vlakana i visok glikemijski indeks mogu povećati rizik od srčanih bolesti
  • Pržena hrana – sadrži trans-masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Soljene grickalice (čips, krekeri) – imaju visok udio soli, što može povećati krvni tlak i rizik od srčanih bolesti
  • Margarini i namazi – imaju trans-masti koje povećavaju loš kolesterol i smanjuju dobar kolesterol
  • Konzervirane juhe i prerađena hrana s visokim udjelom soli – prekomjeran unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka
  • Masni mliječni proizvodi (punomasno mlijeko, maslac, vrhnje) – imaju visok udio zasićenih masti što može povećati rizik od srčanih bolesti

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.