Počivao u miru
Umro je talijanski slastičar koji je izumio tiramisu

Roberto ‘Loli’ Linguanotto, talijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je jučer u dobi od 81 godinu nakon dugotrajne borbe s bolešću. Lolijevo će ime zauvijek biti vezano uz slasticu s okusom kave, prenosi Index.

Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih dok je radio u Le Beccherieu, poznatom restoranu u Trevisu, u sjevernoj Italiji. Slatka poslastica ima nekoliko priča o porijeklu, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima. Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert s okusom kave uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge vlasnika Le Beccherieja, Ada Campeola.

Svjetski poznata poslastica

Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige ‘Tiramisu’ s njegovom suprugom Clarom.

– Taj je desert u kratkom vremenu postao glavno jelo u Le Beccherieu. Nekoliko godina kasnije, 1983., recept za tiramisu prvi je put objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Kasnije je došao do Venecije, a od 1990-ih je postao poznat posvuda – prisjetio se Padovani.

Linguanotto je navodno bio popularan među svojim kolegama unatoč tome što je bio sramežljiv i suzdržan. Nekoliko godina radio je u inozemstvu prije nego se vratio kući.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.