Suho ljeto poharalo voćnjake, no ipak ima nade
ODLIČNI SAVJETI, DA SE NE BACI: Imamo pet načina kako iskoristiti nezrele jabuke

FOTO: ilustracija

Ljeto je ove godine prilično sušno, a to nije pogodno za brojne kulture, pa tako i jabuke. Nezrele jabuke na tlu nažalost su uobičajen prizor u voćnjacima. No, i nezrele jabuke ipak se mogu iskoristiti, prenosi ePodravina

Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za kilogram jabuka vam je potrebno 500 grama šećera, sok jednog limuna i 200 mililitara vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često miješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto. 

Za jedan kilogram jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 grama šećera, litra vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u staklenke po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade. 

Uz kilogram jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u pećnici. 

Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele boce. 

Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite s korom i sjemenkama i stavite u veliku staklenku. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte jednu žličicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 tjedna, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.