Ovo je nekoliko trikova za ljubitelje paradajza
NJAM, NJAM: Evo što napraviti s rajčicama kako bi ostale čvrste i sočne

Iako su dostupne tijekom cijele godine, rajčicama je sezona ljeti, a u najtoplije godišnje doba i one su najcrvenije i najsočnije. U kulinarstvu su jedno od najraširenijeg i najpoželjnijeg povrća, uvijek su dobar izbor za osvježavajući prilog – same, s dodatkom sira i začina poput salate Caprese ili kao dodatak juhama ili umacima poput bolognesea i brojnih drugih jela, prenosi Index. Ovo je nekoliko trikova kako ih čuvati u hladnjaku kako bi ostale svježe što dulje, čak i do deset dana!

Trik koji je trenutno aktualan na društvenim mrežama je okretanje rajčice naopako kod držanja u hladnjaku, na stranu stabljike. Dio rajčice na kojemu se spaja stabljika je najosjetljiviji, oko stabljike postoje male rupice koje će prve propustiti kisik, a kada rajčica truli, to se prvo događa iz tog dijela. Držanje rajčice na strani gdje se spaja stabljika (stabljiku oprezno otrgnite ako je na rajčici) stvara barijeru i blokira ulazak kisika, što ujedno i usporava rast plijesni i tako rajčici produljuje svježinu. Rajčice koje su bile okrenute na stranu stabljike su i nakon deset dana ostale čvrste teksture i glatke površine, dok su one koje nisu bile na strani stabljike postale meke i smežurane.

Drugi trik je zapravo vezan za istu teoriju, a to je prekrivanje mjesta gdje se spaja stabljika – selotejpom. Prema testiranju stručnjaka ove metode, rajčice kojima su prelijepili donji dio, ostale su nepromijenjene, bile su jednako čvrste, glatke površine i sočnije iznutra, a bile su i teže od onih kojima dno nije bilo prelijepljeno.

Svakako je važno rajčice pohraniti u hladnjaku, a ako imate rajčice koje još nisu sazrele, držite ih na suhom i hladnom mjestu izvan hladnjaka kako bi prirodno dozrele, no čuvajte ih od sunca i topline. Inače, o zelenim rajčicama je Index pisao nedavno, a članak možete pogledati OVDJE. Poželjne su u kulinarstvu i mogu se iskoristiti u receptu za pohane rajčice ili pak turšiju.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.