Onkolog otkrio što im je svima zajedničko
ZABRINJAVAJUĆE: Svi novi pacijenti s rakom imaju manje od 45 godina

Onkolog iz Sjeverne Karoline, Nicholas DeVito, progovorio je o porastu broja slučajeva raka među mlađima, otkrivajući da je svaki novi pacijent koji dolazi u njegovu kliniku mlađi od 45 godina.  

Tvrdi da su i njegovi kolege tijekom posljednjih godina primijetili demografsku promjenu, za koju krivi ultraprerađenu hranu, prenosi Jutarnji list

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva raka kod mladih diljem svijeta porastao je za 79 posto, dok je smrtnost porasla za 28 posto. SAD ima šestu najveću stopu raka s ranim početkom uz predviđanja da će još porasti do kraja desetljeća. 

Gotovo 75 posto hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultraprerađenom jer je puna aditiva i štetnih sastojaka. Također nisu pod gotovo nikakvom regulativom, za razliku od Europe koja ima strože smjernice i rigoroznija testiranja, unatoč studijama koje ih povezuju sa zdravstvenim problemima. 

DeVito je pozvao dužnosnike u industriji i političare da zaštite naciju od štetnih proizvoda, uz strožu kontrolu aditiva u hrani i veću dostupnost zdravijeg izbora. 

– Želja da se Amerikanci zaštite od tvari koje uzrokuju rak i druge bolesti trebala bi nadilaziti stranačku pripadnost i političku motivaciju, kako bi se prevladala nastojanja industrijskog lobiranja. To je bilo moguće s duhanom, a moguće je i s hranom – naveo je onkolog za STAT News. 

Ranije studije pokazale su da ultraprerađena hrana u koju su dodani umjetni sastojci može promijeniti crijevni mikrobiom, oštetiti stijenke i uzrokovati kronične upalne bolesti, što sve skupa povećava rizik od raka. 

DeVito, koji prima pacijente s gastrointestinalnim karcinomima poput debelog crijeva i želuca, tvrdi da hrana može igrati gotovo glavnu ulogu u prevenciji. 

Stručnjaci pozivaju da se, osim masnoćama i šećerima, više pozornosti posveti i samim sastojcima. Prema njihovim analizama, većina “zdrave” hrane prepuna je umjetnih sastojaka, što ju opet svrstava u ultraprerađenu. Predlažu da se kupci drže proizvoda s manje od pet sastojaka i izbjegavaju one koje je teško izgovoriti. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.