Najizazovnija u posljednjih 30 godina
GOTOVA BERBA? Rekordno rana godina, a vinogradari poručili: “Nismo imali više što čekati”

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je ove godine zbog klimatskih okolnosti krenula najranije naspram zadnjih 30-ak godina, a zbog specifične godine, koja je bila spoj i tople i hladne, kišovite i suhe, očekuju snažna i autentična vina, piše Index

Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama te dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza i početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima. Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina. 

Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti. 

Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na malvaziji istarskoj, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje tim od 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima. 

Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje i raniji završetak berbe, i to najkasnije u prvom tjednu listopada. 

U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu. 

– Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja i sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo i u kolovozu, i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati – pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić. 

U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza, i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića, berba je završena početkom ovog tjedna i to u rekordnom roku.  

–  Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1.5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovica graševina – kazao je.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.