Strojevi za preradu maslina diljem obale se ne gase
APSURD: Nikad više maslina, a nikad manje – maslinova ulja

Sezona prerade maslina u punom je jeku. Količine ploda su rekordne, ali količina dobivenog maslinova ulja nikad manja, što će zasigurno utjecati i na njegovu cijenu. Strojevi za preradu maslina diljem obale se ne gase. Urod koji se ne pamti, ali u rujnu je ipak palo previše kiše, piše Dnevnik.hr.

– Masline su pune vode. Randmani su od devet do deset posto prosjek, za ovo doba godine puno manje njego prijašnjih godina – kaže vlasnik uljare i maslinar Srećko Katinac.

Skuplja prerada, a manje ulja ne zvuči dobro za potrošače, no zato je kvaliteta, govori stručnjak za masline s Hvara, odlična.

– Fenoli su izvanredni, pikantnost, gorčina je ujednačena, tako da sam jako zadovoljan – kaže viši poljoprivredni savjetnik i maslinar Stanislav Štambuk.

U testnom masliniku Agencije za poljoprivredu kušala su se ulja mediteranske konkurencije. Domaći maslinari zainteresirani su za njihove superintenzivne nasade.

– Sadimo ih gdje imamo površinu koja je ravna, gdje je plodno tlo i gdje može doći mehanizacija. Čak se i roboti u svijetu rade – pustite robota, on vam obradi cijeli maslinik. S obzirom na probleme radne snage, to je to – poručuje Damir Galić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Nakon dugotrajnog istraživanja, nemaju dobre vijesti.

– Naše sorte u ovim uvjetima, rekao bih da su malo neobuzdane, da su malo bujnije i ne daju se ukrotiti kao strane. Naše sorte nisu prikladne za ovaj sustav uzgoja – kaže znanstveni savjetnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Predrag Vujević.

Stoga će plodove do daljnjega umjesto robota brati vrijedne ruke domaćih maslinara…

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.