Već jedno vrijeme nema za kupiti ‘klasičnih’ rodenticida
Muče vas svakakvi glodavci? Imamo rješenje

Stručnjaci navode kako vrijeme bez velikih količina oborina i visoke prosječne temperature pogoduje širenju svakakvih glodavaca, piše Agroklub.hr.

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede savjetuju da obilazite svoje parcele, lucerišta, voćnjake, ozime žitarice, uljanu repicu i pratite pojavu štetnika.

– Na tržištu već neko vrijeme nemamo ‘klasične’ rodenticide koji su imali dozvolu za primjenu na poljima, zbog toga je potrebno gdje je to moguće kombinirati mehaničke, biološke i kemijske mjere suzbijanja. Velika većina tih mjera prihvatljiva je za manje površine – rekla je stručna savjetnica Jadranka Berić dipl. ing. zaštite bilja.

Od mjera, tu su mehaničke: mišolovke, ultrazvučni rastjerivači, tunel mišolovke i slično, a biološke su u domeni “izvan naših ruku”, a to su: lisice, kune, zmije, grabljivice, mačke, psi, ptice, pomaže ako na parcele postavite stupove za ptice grabljivice.

Naravno, tu su i kemijski preparati na bazi cinkova fosfida: arvalin protiv voluharica za ratarske kulture, povrće, voćnjake, vinograde, livade i pašnjake, a registracija mu važi do 30. travnja 2025. te ratron GL za voluharice odnosno za zaštitu ratarskih kultura, povrća, voćnjaka, vinograda, livada i pašnjaka. Registracija mu vrijedi do 31. srpnja 2025. Mora se paziti na upute jer je primjena vrlo otrovna za ptice i sisavce i ne smije doći u kontakt s biljkama.

Glodavce možete pratiti prema broju “aktivnih rupa“ i to tako da se nogom zatvore i drugi dan obavi novi pregled. Otvorene rupe su, kaže, znak aktivnosti ovih štetnika. Prag štetnosti za poljskog miša i voluharicu je 10 do 50 aktivnih rupa.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.