Trebat će vam suhi kvasac, topla voda, šećer, sol, maslinovo ulje i glatko brašno
PITANJE SVIH PITANJA: Evo koliko košta kruh ako ga sami napravimo kod kuće

Nakon što je ministar gospodarstva Ante Šušnjar komentirao rast cijena u predblagdansko vrijeme i građanima savjetovao da sami počnu peći pekarske proizvode umjesto što prigovaraju da su cijene visoke, Index je izračunao koliko vam novca treba da ispečete jedan kruh.

Pronašli su najjednostavniji recept – onaj za domaći kruh od svega šest sastojaka. Trebat će vam suhi kvasac, topla voda, šećer, sol, maslinovo ulje i glatko brašno, a evo i koliko to sve košta:

  • 4 grama suhog kvasca (0,16 eura)
  • 1 žlica maslinovog ulja (0,15 eura)
  • 400 grama glatkog brašna (0,30 eura)
  • 300 ml tople vode
  • 1,5 žličica šećera
  • 1 žličica soli

Jedan kruh koštat će vas 0,73 eura, a u tu cijenu nisu uračunati šećer i sol jer tih sastojaka količinski ide jako malo (kilogram šećera je 0,99 eura, a kilogram soli 0,75 eura).

Upute za pripremu

U manjoj posudi aktivirajte kvasac, a u većoj pomiješajte preostali šećer, sol i brašno. U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom. Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodajući ostatak brašna i vode.

Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike osam do deset minuta. Tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili i ostavite na toplome jedan do dva sata.

Pripremite i lagano namastite kalup za kruh, a nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu jedan sat. Pecite otprilike 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.