Rat pekama
OROSLAVČANI DOBILI ODGOVOR IZ DALMACIJE: “To je zločin nad pekom – sad idemo na centimetar veću!”

Nakon što su u kolovozu u Brnazama pokraj Sinja ispekli rekordnu peku u tepsiji promjera dva i pol metra prijavivši je za Guinnessovu knjigu rekorda, ove je nedjelje iz Oroslavja stigao odgovor. Tamo se naime ispekla peka u posudi promjera tri metra. No, u Brnazama im to neće samo tako zaboraviti ni oprostiti, pišu 24sata.

– Mi ćemo napraviti još veću, ali u stilu Sergeja Bubke. Naša će sada biti 3,01 metar. Možemo mi tako svakoga ljeta po jedan centimetar – govori mještanin Brnaza, dodavši kako je pažljivo promotrio što su u Zagorju napravili s ovim tradicionalnim dalmatinskim jelom.

– Da se razumijemo, dečkima svaka čast na trudu, ali to nije peka. Ona se ne loži na limovima i zemlji, mora cijela biti prekrivena lugom i žarom da nema oduška, a ima tu još puno detalja koje će svaki Dalmatinac primijetiti. Ukratko, u svemu su pogriješili, to je zločin nad pekom – kroz smijeh će sugovornik 24sata dodavši kako nije njima krivo, ali da bi radije vidjeli da su rekord obarali s nekim tradicionalnim zagorskim jelom.

Podsjetimo, u peku u Oroslavju išlo je 200 kilograma teletine i svinjetine, 150 kilograma krumpira i 50 kilograma ostalog povrća. Na peki je radilo 13 kuhara, pekla se pet sati, a utrošeno je oko deset metara drva. Svakih sat vremena peku su otkrivali kako bi promiješali hranu, a za to su koristili kamion s dizalicom. Dobilo se oko 1500 porcija hrane.

U peku iz Brnaza stalo je pak oko 80 kilograma teletine i jednako toliko kilograma krumpira te deset kilograma raznog povrća. Pekla se četiri sata, a dobilo se oko 500 porcija. Na peki, ali i cijeloj organizaciji radio je tim od tridesetak ljudi.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.