Znate li skuhati pravu šalicu omiljenog napitka?
Donosimo recept za pravu tursku kavu – od Turčina

Turska kava toliko je omiljena kod nas da svatko ima neki svoj recept, trik, način na koji je priprema zbog čega je baš ta najbolja. 

Rasprave o kuhanju turske kave su stalne i bezbrojne, a jedna se povela na hrvatskom Redditu. Tamo je jedan korisnik postavio pitanje o tome kako drugi kuhaju i dobio je brdo savjeta, prenosi ePodravina

– Ulijem hladnu vodu, kad zakuha dodam šećer i odlijem pola vode u šalicu sa strane. U preostalu vodu dodam kavu, (dvije žličice kave po šalici) promiješam i vratim na vatru da zakuha. Zakuham odnosno pustim tri puta da se digne i spusti. Ugasim vatru, dodam vodu koju sam na odlio sa strane, promiješam i ostavim par minuta sa strane da se slegne, natočim i to je to – napisao je jedan od korisnika. 

– Izmjerim vodu (šalica i pol) i stavim u džezvu da kipi, kada zakipi pola vruće vode stavim u šalicu, dodam žličicu kave i vratim je na plin dok ne krene onako rasti. Gasim plin, vraćam vodu iz šalice u džezvu i stavljam natren – recept je drugog. 

– Idealna mjera mi je tri žličice kave na jednu šalicu tako da stavim vode koliko ide za jednu šalicu i kad prokuha, maknem s vatre, dodam te tri žličice kave unutra i vratim dok se ne napravi pjena – još je jedan od recepata. 

U raspravu se uključio i korisnik iz Turske koji je objasnio kako se takva kava priprema u njegovoj domovini. 

– U Turskoj uglavnom kuhamo ovako: stavimo dvije žličice kave po šalici u džezvu ili aparat za tursku kavu, promiješamo i stavimo vatru na lagano, pričekamo da se digne i gotovo je. Smatramo da je dobro ako je površina kave puna mjehurića – njegov je savjet. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.