Svi 22. veljače u Stubake
STUBIČKE TOPLICE: Predstavljen program 1. zagorske Kobasijade – nove manifestacije posvećene staroj deliciji

Ovih dana odjeknula je vijest kako se organizira 1. zagorska Kobasijada u Stubakima, a u četvrtak je u Stubičkim Toplicama i službeno prezentirana ova nova manifestacija koja ima za cilj oživjeti tradiciju pripreme domaćih kobasa i salama. 

Samu manifestaciju prezentirao je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak naglasivši pritom kako se radi o prvoj takvoj kobasijadi u Zagorju, a održat će se 22. veljače na igralištu pokraj Općine Stubičke Toplice. 

– Tom manifestacijom želimo oživjeti ponovno tradiciju da si svatko može doma napraviti kobasu. Svako ima svoje tajne čime je njegov proizvod najbolji. Ujedno sad je aktivan bojkot i vjerujem kako bi ovakvi proizvodi postizali cijenu i do 40 eura po kilogramu, a doma to možemo napraviti za upola manje – rekao je načelnik Beljak.

.

Zaprimanje uzoraka će biti nekoliko dana prije samog finala, u ponedjeljak i utorak 17. i 18. veljače u Društvenom domu u Strmcu Stubičkom, a ocijenit će ih stručni žiri na čelu s Tomislavom Špičekom. 

– Imamo tri kategorije, domaća kobasa, salama od divljači i salama od nedivljači. Svi koji se bave ovim jelom mogu donijeti svoje uzorke na ocjenjivanje te će se ocjenjivati bez obzira na podrijetlo – naglasio je načelnik Beljak dodavši kako će se finalni dan moći probati svi uzorci:

– Naše udruge će ih i kuhati uz dinstano zelje na domaćoj masti i dijelit će se besplatno. Isto tako organiziramo atrakciju za najmanje, odnosno mame i tate, gdje će se peći kobase na štapu. Cijeli program će voditi Adam Končić, a za zabavni dio je zadužena grupa Elixir – kazao je Beljak naglasivši kako će ta subota biti ispunjena od jutra do navečer.

Načelnik se nada kako će ovo postati tradicionalna manifestacija koja će se s godinama i nadograđivati.

Inicijator Kobasijade je Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ ispred koje se obratio predsjednik Josip Horvatin. 

– Posebno mi je drago što su hrvatski branitelji dio ove priče, odnosno, što je ovo baš njihova ideja. Njegujemo dugogodišnju suradnju s Općinom Stubičke Toplice te je ta ideja pala na plodno tlo. Implementirali smo dugogodišnju tradiciju odlaska na takve manifestacije, pa smo zaključili da to možemo i sami imati. Osim te tradicijske komponente, na ovoj manifestaciji će biti i drugih aktivnosti. Za svakog po nešto – kazao je Horvatin. 

Poznati kuhar i predsjednik žirija Tomislav Špiček naglasio je kako svi vole određene vrste kobasa, pa je potrebna ovakva manifestacija da bi se oživjelo kušanje različitih domaćih proizvoda, pogotovo među djecom. Otkrio je i koji će biti kriteriji pri ocjenjivanju.

– Kobasice moraju imati dobar vanjski izgled, plijesan ne smije biti zelenkaste boje, a gledat ćemo i prerez. Također, gleda se sušenje kobasice, dim, a naravno na kraju i okus. Već sam ocjenjivao na sličnim manifestacijama i u susjednoj BiH pa mi to nije problem – kazao je Špiček naglasivši kako on osobno preferira svinjsko meso za kobase. Dodao je i da su najbolji dijelovi za kobasice vrat, plećka i potrbušina i do 20 posto leđne masnoće, a osnovni začini su sol i papar, iako danas svatko doda ono što voli.

Naravno, uz kobasice i salame, bit će u i slasnih domaćih kolača, ali i dobrog vina udruge vinara ‘Peharček’, a pomoć pri organizaciji pružaju i brojne druge udruge s područja općine.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.