Dobro za znati u sezoni gripe
PRAVA ALTERNATIVA: Treba vam vitamin C? Ovo voće ga ima najviše – nije limun!

Vlada sezona prehlada, viroza i gripa – vrijeme kad se mnogo ljudi pokušava zaštiti od bolesti.  

Prvi i osnovni način za to je konzumacija što više voća (i povrća) s visokim udjelom vitamina C. Svima nam ovdje odmah na pamet padaju limun, naranče, mandarine, pa tako i sam okus citrusa vežemo uz zdravo voće, piše Index

No, neko drugo voće i povrće zapravo ima puno više ovog vitamina od navedenog voća. 

Primjerice, acerola trešnja (barbadoška trešnja) može sadržavati i do 1677 mg vitamina C na 100 grama, što je više od 30 puta više nego naranča.  

Šipak (plod divlje ruže) sadrži između 500 i 2000 mg vitamina C na 100 grama, što ga čini jednim od najboljih prirodnih izvora.  

Guava ga ima oko 230 mg na 100 grama, što je četiri do pet puta više nego u naranči. Crni ribiz se također ističe sa svojih 200 mg na 100 grama, što je dvostruko više od naranče. Kiwi je također voće bogato vitaminom C – ima ga oko 90 mg na 100 grama, što je i dalje više nego u limunu ili naranči. 

Tu je i povrće koje je bogatije vitaminom C od citrusa. Najbogatija je crvena i žuta paprika s oko 140-200 mg vitamina C na 100 grama.  

Iznenadili biste se, ali svježi listovi peršina sadrže 130 mg vitamina C na 100 grama. Tu je i poznati kelj koji je inače pun željeza, a također je pun i ovog vitamina – sadrži ga 120 mg na 100 grama.  

Brokula je također dobar izvor ovog vitamina, ima ga oko 89 mg na 100 grama, te prokulice s oko 85 mg na 100 grama.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.