I mi smo bili tamo
JURJEVO POD GUPČEVOM LIPOM: Otvorena tradicionalna izložba, predstavljeni sjajni domaći proizvodi, a zapaljen je i krijes

U Gornjoj Stubici ovog se tjedna slavi Jurjevo, Dan općine i Dan župe. Općina je stoga organizirala brojna događanja, a sve u suradnji s lokalnim udrugama i Turističkom zajednicom područja Gupčev kraj.

Tako je jučer pod slavnom Gupčevom lipom otvorena Jurjevska izložba. Riječ je o tradicionalnoj izložbi likovnih radova članova Likovne radionice ‘Lipa’.

Likovna radionica ‘Lipa’ započela je s radom kao jedna od sekcija KUD-a ‘Matija Gubec’. Napuštena kuća pod Gupčevom lipom je 1990. godine pretvorena u likovnu radionicu i galeriju koju je otvorio Ivan Lacković – Croata. Od te godine radionica svojim nastupima prati kulturne manifestacije u Hrvatskom Zagorju, Zagrebu i ostalim krajevima Hrvatske te inozemstva.

Tako radionica surađuje s brojnim likovnim udrugama, a dio članova često sudjeluje na raznim aukcijama, kao i na likovnim kolonijama. Od 1990. radionica organizira samostalne izložbe u galeriji ‘Lipa’, kako svojih članova, tako i umjetnika iz drugih udruga, te tijekom godine priređuje dvije skupne izložbe – jurjevsku i božićnu.

– Jurjevska i božićna izložba tradicionalne su izložbe koje su godinama dio našeg programa, uz brojne pojedinačne izložbe i likovnu koloniju, u čemu smo dosljedni. Na ovakvim izložbama uvijek nam je cilj okupiti velik broj autora i gostiju, pa je tako i ovog puta – rekao je voditelj Likovne radionice Juraj Lukina.

Okupljene je pozdravio župnik Nikola Jurković, a izložbu je otvorio načelnik Jasmin Krizmanić.

Domaći OPG-ovi su ponos stubičkog kraja

Održana je i prezentacija triju domaćih OPG-ova, čiji su proizvodi nagrađeni zlatnim medaljama na međunarodnim i svjetskim ocjenjivanjima. Riječ je o medici OPG-a Ladišić iz Hižakovca, bučinom ulju OPG-a Osrečak iz Gornje Stubice te ginu ‘Kajlander’ destilerije Frajtag Fluid, također iz Gornje Stubice.

Tako je Božidar Ladišić za svoju medicu lani osvojio zlato. Pčelarstvom se bavi dugi niz godina, a uz tri vrste meda okušao se i u proizvodnji medice, i to vrlo uspješno.

– Dolazim iz Hižakovca, rodnog mjesta Matije Gupca, pa stoga uz svoj proizvod, ‘Ambroz’ medicu, prezentiram Gupčev kraj svugdje, da se vidi naša bogata tradicija – rekao nam je Ladišić.

Veljko Osrečak lani je u Bruxellesu dobio zlatnu medalju i certifikat za bučino ulje. Osrečak se bavi proizvodnjom ulja od bučinih koštica i ostalih prerađevina poput brašna, prženih koštica i namaza.

– Ulje prodajemo uglavnom na štandovima kroz manifestacije koje organizira Krapinsko – zagorska županija, zahvaljujući kojoj smo i dospjeli na ovo svjetsko ocjenjivanje gdje smo dobili zlato – kazao je Osrečak.

Igor Frajtag za svoje je dvije vrste gina dvaput dobio zlato, dok je ove godine plavi gin proglašen najboljim u klasi od svih uzoraka. Frajtag se proizvodnjom gina bavi protekle tri godine i već je stvorio prepoznatljiv brend izvan Zagorja.

– Pokušavam zaokružiti jednu priču vezanu uz našu povijest i povezati svoj proizvod sa Seljačkom bunom, Matijom Gupcem i manifestacijama koje se ovdje događaju – poručio je Frajtag.

Načelnik Jasmin Krizmanić iznimno je ponosan na domaće OPG-ove.

– Istaknuli smo samo dio onoga što imamo za pokazati i čime se ponosimo, prvoklasne delicije nagrađene svjetskim zlatima – gin, medicu i bučino ulje. Važno je na ovaj način istaknuti sva ta svjetska priznanja, pokazati javnosti da se imamo čime pohvaliti i treba to njegovati, cijeniti i poštivati. Ovo je prilika da odamo počast našim proizvođačima na dobrom poslu koji rade, ali i da možda potaknemo mlade OPG-ove i damo im do znanja da znamo vrednovati kvalitetu – rekao je načelnik Krizmanić.

Na kraju večeri upaljen je tradicionalni jurjevski krijes, a za glazbu se pobrinuo sastav ‘Noćne zvijezde’.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.